Prinses Beatrix bij de viering van het 40-jarig jubileum van Stichting Werkgroep Herkenning in het Nationaal Archief
NOS Nieuws

Beatrix bezoekt nakomelingen 'foute' Nederlanders

Prinses Beatrix heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Stichting Werkgroep Herkenning, een organisatie die zich inzet voor nakomelingen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de zijde van de bezetter kozen.

Deze vrijwilligersorganisatie bestaat dit jaar 40 jaar en ziet het bezoek als erkenning voor het leed dat 'foute' Nederlanders en hun familie trof na na de bevrijding.

Tijdens haar bezoek ontving de prinses een jubileumboek met verhalen van leden. Daaruit blijkt dat lotgenotencontact van groot belang is geweest voor deze groep, die nooit aandacht heeft durven vragen voor trauma's die de leden hebben opgelopen door de keuzes of het gedrag van hun ouders of grootouders tijdens de oorlog. Verder nam de voormalige koningin deel aan een rondetafelgesprek met eerste, tweede en derde generatie nabestaanden van 'foute' Nederlanders.

Jeanne Diele (83), kind van een NSB'er, werd gepest en buitengesloten na de oorlog. Haar hele leven worstelt ze ermee:

'Niemand wilde met dat lelijke NSB-kind spelen'

Stichting Werkgroep Herkenning brengt lotgenoten met elkaar in contact en adviseert bij traumaverwerking voor deze groep nakomelingen, die nog steeds psychische en emotionele problemen ondervinden door hun familiegeschiedenis. Daarnaast streeft de werkgroep naar erkenning van de problematiek van deze groep.

In 2018 riep de stichting premier Rutte op excuses aan te bieden voor de behandeling van met name vrouwen die tijdens de oorlog een relatie hadden met een Duitse militair. "Zij zijn vanwege die relatie ernstig vernederd, verkracht en vastgezet onder meer door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, die de Nederlandser Staat vertegenwoordigden", aldus de brief aan de premier uit 2018.

Het kan voor hun nakomelingen nog steeds moeilijk zijn om zich te verhouden tot hun eigen familie en hun plek in de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld vanwege de angst dat anderen zich van hen zullen afkeren of dat er pijnlijke geheimen over het oorlogsverleden opduiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl