Max Verstappen AFP

Lewis Hamilton heeft Max Verstappen afgetroefd in de kwalificatie voor de Grote Prijs van Qatar. Hamilton was bijna een halve seconde sneller dan Verstappen, die ook nog eens een straf boven het hoofd hangt.

Verstappen moet zich zondag om 11.00 uur, vier uur voor de race, melden bij de wedstrijdleiding. In het laatste deel van de kwalificatie zou Verstappen niet genoeg van zijn gas af zijn gegaan bij een gele waarschuwingsvlag. Die werd getoond omdat Pierre Gasly langzaam over het rechte stuk reed met een lekke band.

De wedstrijdleiding kan Verstappen daarvoor bestraffen. Of hij daadwerkelijk van de tweede plek start, is nog onzeker. Overigens moeten ook Carlos Sainz en Valtteri Bottas zich om dezelfde reden melden bij de stewards.

'Hopen dat we een mooie strijd krijgen'

"Tweede worden is oké, maar het gat is erg groot", zei Verstappen over de kwalificatie voordat de wedstrijdleiding besloot hem op het matje te roepen. "Het zal morgen lastig worden, maar ik ga mijn best doen. Laten we hopen dat we een mooie strijd krijgen. Niet alleen hier, maar ook in de laatste twee races."

Verstappen verdedigt in de spannende strijd om de wereldtitel een voorsprong van veertien punten op Lewis Hamilton. "Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren, we hebben hier nog nooit een race gehad. Ik probeer er niet te veel over na te denken, we moeten aan onze start werken en dan zien we wel waar het schip strandt."

Max Verstappen in actie in Qatar Reuters

De Fin Valtteri Bottas, teamgenoot van Hamilton, gaat als derde van start. Verstappens stalgenoot Sergio Pérez vertrekt zondag om 15.00 uur van de elfde plek. Hij wist de derde en beslissende kwalificatiesessie niet te halen.

"Ik had een hele goede ronde, maar we zijn gewoon te langzaam", zegt Verstappen. "Dat zie je ook aan Pérez. Hij kwam er vandaag ook niet aan te pas. We hebben het lastig op dit circuit."

"En Lewis heeft nog steeds die verse motor, dus die zullen ze vol open zetten", wijst Verstappen op de Mercedes-krachtbron die Hamilton vorige week de zege in Brazilië opleverde. "Maar dat verklaart niet die vier tienden. Er komt bij ons niks nieuws meer aan, maar we proberen de komende races goed voor de dag te komen."

Lewis Hamilton AFP

In de derde en beslissende kwalificatiesessie kroop Verstappen, bij zijn eerste poging een tijd neer te zetten, dicht naar Hamilton en bleef hij Bottas net voor. Toen Verstappen het een paar minuten later weer probeerde, lukte het hem niet de Brit te verschalken.

Omdat Pierre Gasly een klapband kreeg, moesten veel coureurs van het gas af in de laatste sector waardoor de meeste tijden bleven staan. Verstappen verbeterde zich nog enigszins omdat hij een vrije baan had op het moment dat hij bij de laatste sector kwam.

Toch was het niet genoeg om Hamiltons tijd te verbeteren. Hij finishte met een achterstand van vijf tienden, waardoor de Nederlander alsnog genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Bekijk hieronder de stand in het WK:

Eerder op de dag moest Verstappen beide Mercedessen voor laten gaan bij de laatste training. Waar hij op vrijdag Hamilton nog voor bleef bij de eerste twee vrije trainingen, gaf Verstappen bij de derde en laatste vrije training flink wat toe op de Brit en Bottas.

Verstappen was uiteindelijk 0,341 seconden langzamer dan de Fin. Het verschil met Hamilton was 0,263 seconden.

Het duurde even voordat Verstappen zijn gezicht liet zien op de baan omdat monteurs bezig waren geweest met de achtervleugel van zijn bolide, die flink bewoog tijdens het gebruikmaken van het DRS-systeem. Verstappen kwam uiteindelijk tot tien rondjes.

Uitslag kwalificatie GP van Qatar

STER reclame