Peng Shuai
NOS Sport

Chinese staatsmedia: tennisster Peng 'uit vrije wil thuis' en snel weer in openbaar

De verdwenen Chinese tennisster Peng Shuai is "uit vrije wil" thuis gebleven en zal "snel" weer in het openbaar verschijnen. Dat schrijft Hu Xijin, de hoofdredacteur van de krant de Global Times en een prominent vertegenwoordiger van de staatsmedia in China.

Hij verklaarde dat de foto's, die door een aan de Chinese staatsmedia verbonden journalist op Twitter zijn geplaatst en moeten bewijzen dat ze thuis zou zijn, haar "huidige staat" afbeelden.

De Chinese tennisster Peng Shuai is al weken niet meer in het openbaar verschenen, sinds ze begin november de voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik betichtte.

"De afgelopen dagen is ze op vrijwillige basis thuisgebleven en wilde ze niet worden gestoord. Ze zal snel weer in het openbaar verschijnen om deel te nemen aan enkele activiteiten", aldus Hu, wiens krant nauw verbonden is met de communistische partij van China.

Witte Huis en VN spreken zich uit

Ondertussen neemt de druk op China toe. Steeds meer tennissers spreken zich uit en nu hebben ook de Verenigde Naties en het Witte Huis van zich laten horen. De Amerikanen riepen op "onafhankelijk, verifieerbaar bewijs" te leveren over de verblijfsplaats en veiligheid van Peng, de Verenigde Naties willen een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van de tennisster.

"We zijn zeer bezorgd over de berichten dat Peng Shuai onvindbaar blijkt te zijn nadat ze een voormalig topfunctionaris heeft beschuldigd van seksueel misbruik", zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki.

"We weten dat China een zerotolerancebeleid voert voor mensen die kritiek uiten en ze hebben een geschiedenis van het monddood maken van mensen die zich uitspreken, maar we blijven deze praktijken afkeuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl