Ack van Rooyen in 1982 op het North Sea Jazz Festival
NOS Nieuws

Jazzpionier Ack van Rooyen (91) overleden

De Haagse trompettist en bugelspeler Ack van Rooyen is overleden. Hij gold als een van de grondleggers van de jazz in Nederland en trad op met tal van internationale grootheden. Van Rooyen was 91 jaar.

Eind jaren 40 was Van Rooyen net afgestudeerd aan het conservatorium toen hij tijdens een bezoek aan New York in de ban raakte van de jazz. Terug in Nederland richtte hij een jazzband op, samen met onder anderen zijn broer Jerry.

In de decennia erna verwierf Van Rooyen internationale faam door zijn virtuoze, strakke spel en zijn elegante muzikaliteit. Hij woonde jaren in het buitenland en soleerde in veel internationale jazzorkesten. Ook speelde hij met onder anderen Miles Davis en Dizzy Gillespie.

Van Rooyen kreeg meerdere onderscheidingen. Vorig jaar nog werd hem de Boy Edgar Prijs toegekend, de belangrijkste jazzprijs in Nederland. In het juryrapport werd hij "de belichaming van de Nederlandse jazzgeschiedenis" genoemd.

Eind vorig jaar trad Van Rooyen nog op met het Metropole Orkest, dat hem had uitgenodigd voor het eerste optreden na de coronalockdown. De opname werd uitgebracht op cd. Die werd onlangs bekroond met een Edison.

Trompettist Rik Mol van het Metropole Orkest mocht de Edison samen met Van Rooyen in ontvangst nemen. "Het ging hem niet om de erkenning of de fame, maar het ging hem altijd om de muziek", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft me altijd geholpen in mijn carrière. Hij leerde me te denken vanuit emotie, muziek en interactie. Muziek is communicatie, dat soort lessen en die geef ik nu ook door aan mijn eigen studenten."

"Hij heeft een enorme impact gehad op de hele Europese jazzscène. Iedereen kende hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl