Archieffoto van een oefening van de Luchtmobiele Brigade
NOS Nieuws

Pas in 2027 nieuwe terreinwagens voor Defensie na opzeggen Mercedes-contract

Militairen van onder meer de Luchtmobiele Brigade moeten zes jaar langer wachten op enkele honderden nieuwe voertuigen. Het ministerie van Defensie had 515 wagens besteld bij Mercedes-Benz, maar zegt dat het bedrijf de afspraken uit het contract niet kan nakomen. Daarom is de overeenkomst ontbonden, schrijft demissionair minister Kamp aan de Tweede Kamer.

De nieuwe wagens voor Defensie, die dit jaar zouden worden geleverd, moeten onder meer in en onder een helikopter kunnen worden vervoerd en voldoende lading kunnen dragen. Volgens het ministerie was "deze complexe combinatie van factoren" niet haalbaar voor Mercedes. Defensie heeft het afgelopen jaar met de autofabrikant gezocht naar een oplossing, maar de partijen kwamen er niet uit.

Het ministerie gaat nu kijken of het samen met Duitsland nieuwe voertuigen kan aanschaffen. Maar dat kost tijd: Kamp verwacht dat de nieuwe wagens niet eerder dan 2027 kunnen worden geleverd. Voor de komende zes jaar komt er een tussenoplossing, waarover Kamp nog dit jaar meer duidelijkheid hoopt te geven.

In september was er ook al een probleem met nieuwe voertuigen van Defensie. Toen bleken pas gekochte vrachtwagens gemiddeld 2 centimeter hoger te zijn dan de wettelijk toegestane 4 meter.

De Scania's Gryphus mochten daarom niet meteen de weg op. Het bedrijf werkt aan een oplossing voor het hoogteprobleem, maar het is niet duidelijk op welke termijn die er ligt. Inmiddels is wel een tijdelijke ontheffing verleend voor de vrachtwagens, zodat ze op bepaalde routes kunnen rijden.

Overigens was al in de testfase van de Scania-trucks duidelijk geworden dat ze iets te hoog waren, maar zowel de fabrikant als Defensie verwachtten dat het voertuig nog iets zou inzakken. Dat gebeurde niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl