Een 48-jarige man uit Druten is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor oplichting en valsheid in geschrifte. De man werkte als ambtenaar voor Rijkswaterstaat en lichtte zijn werkgever in zeven jaar tijd voor 2,3 miljoen euro op.

Tussen januari 2012 en januari 2019 maakte hij 321 valse facturen op. Op basis van die facturen betaalde de man ruim 2,3 miljoen euro aan zichzelf en anderen uit. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich als ambtenaar geld van de belastingbetaler heeft toegeëigend.

De man werd ook verdacht van het verduisteren van een pijlwagen, gereedschap en 15.000 euro. Dit acht de rechtbank niet bewezen. De opgelegde straf is desondanks gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie, meldt Omroep Gelderland.

Verplichte behandeling

De man moet zich van de rechtbank ook laten behandelen omdat de reclassering zorgen heeft over zijn financiële situatie en zijn denken en doen. "Verdachte heeft meermaals aangegeven dat hij weliswaar fout heeft gehandeld, maar hij lijkt onvoldoende in staat om te kijken naar zijn eigen aandeel", staat in het vonnis. "Ook bagatelliseert hij zijn handelen door erop te wijzen dat zijn werkgever inefficiënt is omgegaan met het besteden van grote geldbedragen, waardoor zijn gedrag zo lang heeft kunnen voortduren."

Naast de behandeling moet de man ook meewerken aan het aflossen van zijn schulden.

STER reclame