NOS NieuwsAangepast

Coronapas voor kleding- of meubelzaken? Kamer heeft kanttekeningen

Zijn er al flink wat twijfels in de Kamer over het invoeren van 2G in de horeca, waarbij ongevaccineerden tijdelijk niet meer cafes en restaurants in kunnen, politieke partijen plaatsen ook kanttekeningen bij de wens van het demissionaire kabinet om de coronapas uit te breiden naar onder meer kledingwinkels, bouwmarkten en dierentuinen.

Op de wens tot uitbreiding naar deze zogeheten "niet-essentiële" winkels en diensten krijgt minister De Jonge van Volksgezondheid in een debat veel vragen. Het gaat om een wetswijziging waarbij in meer sectoren om de pas gevraagd kan worden, los van de vraag of er 2G of 3G aan wordt gekoppeld.

Volgens het kabinet kan uitbreiding van de pas - tijdelijk - helpen in het openstellen van de samenleving. De Jonge denkt dat het daarbij niet voor de hand ligt dat het dan om 2G gaat. Het gaat dus vooralsnog om 3G. De Jonge wijst erop dat de Kamer de fundamentele stap voor de pas dit voorjaar al zette, en dat het nu om "slechts een uitbreiding" gaat. Maar partijen, waaronder ook regeringspartijen VVD en CDA, hebben nog veel vragen.

Want wat is wel essentieel en wat niet? Volgens het kabinet zijn dat supermarkten, banken, bakkers, apotheken en postbezorgers.

VVD-Kamerlid De Vries wijst erop dat je boekhandels en kappers ook als eerste levensbehoeften kunt zien. En schoonheidssalons dan eigenlijk ook. D66-Kamerlid Paternotte vraagt zich af hoe dan met een gemengde winkel om te gaan met bijvoorbeeld een postpunt (essentieel) maar ook tabakswaren en spelletjes (niet-essentieel).

De Jonge laat weten dat kappers in elk geval niet als essentieel kunnen worden bestempeld, en dat naar gemengde winkels nog nader gekeken zal moeten worden.

'Jezelf gek maken'

CDA-Kamerlid Van den Berg ziet het in elk geval niet gebeuren dat mensen als ze naar de stad gaan "voor iedere boodschap" de pas moeten laten zien. "Je maakt de winkelier gek maar ook jezelf". En "waarom dit invoeren op Ameland als de brandhaard in Rotterdam-Zuid is?"

Het CDA wil dat eerst goed alternatieven onderzocht worden voordat de 3G-pas bij de winkels zal worden ingezet. Stemt het CDA dan helemaal niet met uitbreiding van de pas in, vragen SP en PVV. Van den Berg zegt dat "de grilligheid van het virus" wel heeft laten zien dat ze "nooit nooit" kan zeggen.

De snelheid waarmee alles moet worden ingevoerd stuit fracties ook tegen de borst. Kamerlid Omtzigt begrijpt de haast niet en vindt die niet in verhouding met de ingrijpende materie. ChristenUnie-Kamerlid Bikker ziet een wet met "maar drie regels" en mist de daadwerkelijke uitwerking. Zij wil dat winkels waar 1,5 meter afstand houden mogelijk is, door de overheid uitgezonderd kunnen worden van de pas. VVD en CDA sluiten zich daarbij aan.

Over één ding zijn bijna alle partijen het eens: het kabinet moet onderzoeken of éénmanszaken uitgezonderd kunnen worden. Voor hen zijn de controles echt niet te doen, vinden partijen. Maar of dat juridisch ook kan moet nog blijken: vergeleken met grotere winkels kan er dan sprake zijn van rechtsongelijkheid.

Morgen stemt de Kamer over de uitbreiding van de coronatoegangspas. Als de kanttekeningen en aanpassingen van de Kamer worden meegenomen is de kans wel aanwezig dat een meerderheid, ondanks alle vandaag gehoorde kritiek, toch instemt. Niet alleen de regeringspartijen, ook de PvdA lijkt daarop af te koersen. Dat gaat dan niet over het 2G-systeem, daarover praat de Kamer volgende week verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl