Hij is een succesvol politicus, topman bij het Internationaal Monetair Fonds en kanshebber voor het presidentschap van Frankrijk. Dominique Strauss-Kahn, in Frankrijk bekend als DSK, kan alles verliezen door één nacht in New York.

Al is hij alleen nog maar verdachte van crimineel seksueel gedrag en is het onduidelijk wat er precies gebeurd is, overal duiken nu verhalen op over zijn reputatie als vrouwenverslinder.

Prijswinnaar

Afgelopen week viel DSK nog in de prijzen: hij won een Gérard. Dat is een variant van de Razzie, of Gouden Framboos, een prijs die niemand wil winnen. Strauss-Kahn kreeg de prijs omdat hij volgens de jury een spotprijs voor "pathologische rokkenjager" verdiende. Dit was enkele dagen vóór de arrestatie van de politicus en econoom.

Zijn vrouw, de bekende journaliste Anne Sinclair, heeft desondanks geen twijfels. "Ik geloof helemaal niets van de beschuldigingen en ik roep iedereen op tot terughoudendheid en fatsoen", reageert ze op het nieuws over haar man.

De schrijfster

Maar het is niet de eerste keer dat de charismatische politicus in opspraak raakt vanwege zijn veronderstelde bovenmatige geslachtsdrift. In 2007 had de jonge schrijfster Tristane Banon een afspraak met hem voor een interview. Ze werkte destijds aan haar eerste boek, over 'misstappen door publieke figuren'.

Volgens Banon moest ze de politicus letterlijk "van zich afschoppen". Tijdens een optreden in een televisieprogramma vertelde ze in geuren en kleuren hoe dat ging. Overigens werd destijds de naam Strauss-Kahn weggepiept. De schrijfster deed nooit aangifte, naar eigen zeggen "omdat ze niet voor altijd dat meisje van de verkrachting wilde zijn".

De medewerkster

Een jaar later kwam Strauss-Kahn in opspraak vanwege een buitenechtelijke affaire met Piroska Nagy, een Hongaarse econoom bij het IMF. Haar man ontdekte een pikante mailwisseling tussen zijn eega en haar baas, waarna de relatie bekend werd.

Nagy vertrok bij het IMF. Dominique Strauss Kahn bood uiteindelijk publiekelijk zijn excuses aan. Zijn vrouw vergaf het hem. "Een slippertje dat achter ons ligt", zei ze.

Beide incidenten hadden vooral gevolgen voor de reputatie van DSK. Dat bleek bijvoorbeeld in februari 2009, toen hij op bezoek kwam bij een populaire radioshow. Komiek Stéphane Guillon stelde het publiek gerust: "DSK komt zodadelijk langs. Om Het Beest niet te ontwaken, heeft Radio France extra maatregelen genomen. Vrouwelijke medewerkers is gevraagd lange, allesverhullende jurken aan te doen".

Populair

Ondanks deze nogal dubieuze reputatie bleef Dominique Strauss-Kahn een populair politicus in Frankrijk. De Fransen hebben zich in het verleden zelden erg druk gemaakt over de seksuele escapades van hun politici. Vrijwel alle presidenten hadden maîtresses.

De Fransen zien dat als een privékwestie. Het is de vraag of dat ditmaal ook zo is, nu er een aanklacht ligt voor seks onder dwang. Deze actie dreigt DSK meer te kosten dan alleen zijn reputatie.

STER reclame