Guanyu Zhou ANP

Guanyu Zhou rijdt komend seizoen voor het Formule 1-team van Alfa Romeo. De 22-jarige Chinees neemt het stoeltje over van Antonio Giovinazzi. Daardoor zijn alle plekken binnen de Formule 1 voor 2022 bezet.

Zhou wordt de eerste Chinees in de koningsklasse van de autosport. "De eerste ooit in de Formule 1 zijn, is een doorbraak in de Chinese autosportgeschiedenis", aldus de coureur.

Formule 1-coureurs 2022 ANP

Momenteel is Zhou nog actief in de Formule 2, waar hij de tweede plek in het klassement bezet.

Giovinazzi geagiteerd

Giovinazzi denkt dat hij de Formule 1 vooral moet verlaten omdat Zhou een enorm sponsorbedrag meeneemt. Naar verluidt neemt de Chinees omgerekend zo'n 26 miljoen euro aan sponsorgeld met zich mee.

"De Formule 1 is emotie, talent, auto's, risico, snelheid. Maar als geld regeert, kan Formule 1 ook meedogenloos zijn", schrijft Giovinazzi op Twitter.

Komend jaar wordt Zhou ploeggenoot van Valtteri Bottas, die Kimi Räikkönen opvolgt bij Alfa Romeo. Räikkönen (42) gaat met pensioen, terwijl Giovinazzi na drie jaar afscheid neemt van de Formule 1. Het beste resultaat van de Italiaan was zijn vijfde plaats in Brazilië in 2019. Dit jaar pakte hij pas één punt.

Alfa Romeo staat in het constructeursklassement voorlaatste.

STER reclame