De plek van de explosie in Liverpool AFP

De Britse politie beschouwt de explosie van gisteren in een taxi bij een ziekenhuis in Liverpool als een terreurdaad. Daarom is het niveau van terreurdreiging verhoogd naar severe. Dat betekent dat de kans op een aanslag als 'hoogstwaarschijnlijk' wordt gezien.

Hiervoor was het dreigingsniveau nog substantial, een aanslag wordt dan 'waarschijnlijk' gevonden. Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, zegt dat het dreigingsniveau is verhoogd omdat de explosie de tweede terreurdaad is in een maand tijd. Half oktober overleed de Britse politicus David Amess na een steekpartij tijdens een bezoek aan zijn kiesdistrict.

Volgens het hoofd van de anti-terrorisme-eenheid in Noordwest-Engeland ging het gisteren in Liverpool om een IED, een geïmproviseerd explosief. De conclusie dat de explosie wordt gezien als een terreurdaad komt ruim 24 uur na de explosie. Eerder was al bekend geworden dat er drie mensen waren gearresteerd op basis van de Britse anti-terreurwet, maar toen wilden de autoriteiten nog niet zeggen of ze het incident als terreur beschouwen.

Motief

Bij de explosie in de taxi en de daaropvolgende brand kwam de enige passagier in het voertuig om het leven. De politie gaat ervan uit dat hij degene is die het explosief in de taxi heeft meegenomen. Wat zijn motief zou zijn, is nog niet duidelijk.

De taxichauffeur raakte gewond. Op beelden op sociale media is te zien dat hij na explosie de deur van de taxi opendoet en wegrent. De chauffeur is in een ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen en kon vanochtend naar huis. De identiteit van de passagier is nog niet bekend. Er wordt alleen gemeld dat het om een man gaat.

Dit is het moment van de ontploffing, gefilmd door een bewakingscamera:

Moment van explosie in taxi Liverpool vastgelegd door bewakingscamera

Volgens burgemeester Anderson van Liverpool heeft de taxichauffeur door heldhaftig optreden erger voorkomen. Hij zou voor de explosie de deuren van zijn taxi op slot hebben gedaan. "Daarmee heeft hij een mogelijk vreselijke ramp voorkomen", aldus Anderson tegen de BBC.

Een onderzoeker zegt dat de taxi ernstig is beschadigd door de brand die uitbrak en relatief maar weinig door de explosie. Hij houdt er rekening mee dat er of maar weinig springstof was of dat die niet volledig is geëxplodeerd. In Britse kranten wordt gespeculeerd dat alleen het ontstekingsmechanisme is ontploft, maar dat is niet bevestigd.

Herdenking

Het was gisteren in het Verenigd Koninkrijk Remembrance Sunday. De explosie was even voor 11.00 uur lokale tijd, het moment waarop de Britten hun oorlogsslachtoffers herdenken en niet ver van een kathedraal waar op dat moment duizenden mensen bijeen waren.

De onderzoekers kunnen nog niet zeggen of er een verband is met Remembrance Sunday, maar onderzoeken dat wel.

Het onderzoek kwam direct op gang en twee uur na de explosie werd al een eerste inval gedaan. Gisteravond werden in Liverpool drie verdachten opgepakt op grond van de Terrorism Act. Het gaat om mannen van 21, 26 en 29. Waar ze van verdacht worden, is niet bekend.

STER reclame