NOS Nieuws

Politie VS achterhaalt na 52 jaar nieuwe identiteit van beruchte bankrover

Amerikaanse federale agenten zijn erachter gekomen waar de bankrover is gebleven die achter een van de bekendste bankroven uit de Amerikaanse geschiedenis zat.

Theodore John Conrad werkte in 1969 als baliemedewerker in een bank in Cleveland. Op vrijdag 11 juli van dat jaar zagen zijn collega's hem voor het laatst. Hij liep die dag de bank uit met een papieren zak.

Toen hij de maandag daarop niet terugkeerde, kregen zijn meerderen argwaan. In de kluis ontbrak 215.000 dollar, volgens Amerikaanse media vergelijkbaar met 1,5 miljoen euro nu. Door er net voor het weekend met het geld vandoor te gaan had Conrad twee dagen voorsprong op zijn achtervolgers.

De zaak werd nooit opgelost. Daarom werd de vraag waar hij gebleven was alleen maar groter. De politie deed onderzoek in Californië, Texas, Oregon, Hawaï en de hoofdstad Washington. Conrad bleef spoorloos, ondanks de steeds terugkerende aandacht voor de zaak in true crime-series op televisie.

Doorbraak

De afgelopen week kwam na 52 jaar de doorbraak. Dat was te laat om hem aan te kunnen houden. Theodore John Conrad bleek in mei van dit jaar te zijn overleden aan longkanker.

Hij woonde al sinds 1970 onder de naam Thomas Randele in de buurt van Boston. Hij was getrouwd en vader van een dochter, had veertig jaar voor een handelaar in luxe auto's gewerkt en deed aan golfen. Op zijn sterfbed vertelde hij zijn familie wie hij werkelijk was en wat hij op 11 juli 1969 had gedaan.

Aanvullend bewijs was gauw gevonden. Zo ontdekte de politie overeenkomsten tussen schooldocumenten die Conrad in de jaren 60 had ingevuld en rechtbankdocumenten van Thomas Randele uit 2014.

Ook opvallend: de geboortedatum van Theodore John Conrad was 10 juli 1947, die van Thomas Randele ook. Wel zo makkelijk als naar je verjaardag wordt gevraagd.

Steve McQueen

De politie ontdekte nog iets bijzonders. Randele woonde in de buurt van Boston, niet ver van waar in de jaren 60 de film The Thomas Crown Affaire (1968) met Steve McQueen was opgenomen. Die film gaat over een miljardair die uit verveling en voor de kick een perfecte bankroof wil plegen.

Randele liet zich door deze film inspireren. Hij zag de film meer dan vijf keer, zegt de politie, en schepte er bij vrienden over op hoe makkelijk het zou zijn om een bank te beroven. Hij zou zelfs gezegd hebben dat hij dit ging doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl