De politie van Duisburg heeft tijdens de Love Parade flinke steken laten vallen. Dat blijkt uit een rapport van het Openbaar Ministerie, waaruit weekblad Der Spiegel publiceert. Er ontstond tijdens het festival grote drukte in een tunnel, waardoor 21 mensen omkwamen.

Volgens het rapport was de beveiliging van de tunnel niet goed geregeld. Er waren twee ploegen van honderd agenten beschikbaar, die elkaar halverwege de dag zouden afwisselen. Daar was voor het festival al kritiek op, omdat verwacht werd dat vanwege de grote drukte de agenten niet snel genoeg bij hun post konden komen. Precies dat gebeurde, toen mensen in de verdrukking kwamen vanwege de enorme toeloop van bezoekers. Het lukte de politie pas na een uur om de tunnel af te sluiten voor nieuwe bezoekers.

Overbelasting

De politie zou ook te weinig mobiele telefoons hebben aangemeld voor voorrang op het netwerk bij overbelasting. Daardoor vielen mobiele telefoons en portofoons regelmatig weg. De tunnel waar de meeste slachtoffers vielen, was de enige toegangspoort naar het festivalterrein. Al eerder was er flinke kritiek op de organisatie van de Love Parade. Het evenement zal na de dodelijke afloop vorig jaar nooit meer gehouden worden.

Duitse media melden dat de politiebond de kritiek van de hand wijst. Als politieploegen elkaar afwisselen, wachten ze altijd tot de nieuwe ploeg er is.

STER reclame