Duizenden Poolse militairen bewaken de grens met Wit-Rusland
NOS Nieuws

Rusland oefent bij Wit-Russisch-Poolse grens, twee parachutisten dood

Zo'n 250 Russische militairen hebben in Wit-Rusland meegedaan aan een oefening in een regio bij de Poolse grens. Daarbij kwamen twee Russen om het leven; door een sterke windvlaag ging er iets mis met hun parachute.

De overgebleven parachutisten vlogen na de oefening terug naar Rusland. Dat de twee landen samen oefenden was om de paraatheid van de bevriende troepen te testen, zegt het Wit-Russische leger, met het oog op "de toegenomen militaire activiteit bij de grens".

Oplopende spanningen

In de regio zitten duizenden migranten bij een grensovergang al dagenlang klem tussen Pools prikkeldraad en Wit-Russische militairen. Ze zijn het middelpunt van de oplopende spanningen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland, dat in Rusland een militaire bondgenoot heeft. De Litouwse minister van Defensie noemde de oefening "een symbolische politieke daad".

De omstandigheden in het grensgebied zijn slecht. De migranten, onder wie kinderen, hebben in de vrieskou alleen tentjes en vuurtjes om zich warm te houden. Zeker zeven mensen zijn overleden, veel van hen door onderkoeling.

Waar de migranten zich bevinden en onder welke omstandigheden is te zien in deze video:

Klem tussen Polen en Wit-Rusland: hier zitten duizenden migranten vast

De EU is ervan overtuigd dat de Wit-Russische president Loekasjenko met opzet vluchtelingen richting Europa dirigeert als vergelding voor de economische sancties tegen zijn land. Maar volgens Loekasjenko zijn bendes van mensensmokkelaars verantwoordelijk voor de toestroom van migranten, die afkomstig zijn uit onder meer Irak, Afghanistan en Jemen.

Bovendien zijn volgens de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken vandaag zo'n 2000 migranten teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ze beschikten niet over de juiste documenten, was zijn verklaring.

Russische bommenwerpers

Polen weigert de migranten uit Wit-Rusland toe te laten en zegt 15.000 militairen naar de grens te hebben gestuurd. Wit-Rusland noemt dat buitenproportioneel en zal naar eigen zeggen stevig reageren op eventuele aanvallen.

Minsk is daarbij verzekerd van hulp van grote broer Rusland, dat afgelopen week twee bommenwerpers naar de Wit-Russische grens stuurde. De officiële verklaring was dat de toestellen daar waren om te helpen bij het testen van het Wit-Russische verdedigingssysteem.

Economische macht uit Brussel

De Duitse bondskanselier Merkel en de Russische president Poetin hebben afgelopen week overleg gehad over de kwestie, maar daar kwam weinig concreets uit.

Wel wendt de EU zijn economische macht aan door druk uit te voeren op luchtvaartmaatschappijen, die de migrantenstroom faciliteren. Vandaag maakte Turkije bekend dat er niet langer tickets worden verkocht aan Irakezen, Syriërs en Jemenieten die naar Wit-Rusland willen reizen.

Het Europese grensagentschap Frontex waarschuwt dat de EU er rekening mee moet houden dat de stroom migranten voorlopig aanhoudt. Vanwege de crisis wil Brussel de sancties tegen het Wit-Russische bewind opvoeren. De bedoeling is dat daarover maandag meer duidelijkheid komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl