Bisschopsmuts
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Wandelaar vindt zeldzame paddestoel in Castricum

Een oplettende wandelaar heeft deze week in Castricum een bijzondere ontdekking gedaan: hij vond de bijna uitgestorven bisschopsmuts.

Deze paddestoel was bijna dertig jaar lang niet meer in Nederland gezien, totdat er vier jaar geleden een werd gespot in Twente. Daarna kwamen er geen nieuwe meldingen meer. Tot deze week dus. In het Castricumse bos staan er zelfs twee.

De wandelaar fotografeerde de paddestoel en deelde dat op sociale media. En zo kwam boswachter Luc Knijnenberg erachter. "In eerste instantie dacht ik: bisschopsmuts, dat is een grapje", vertelt hij tegen NH Nieuws. Maar toen hij een kijkje nam, bleek het toch echt zo te zijn.

De bisschopsmuts staat op de rode lijst en wordt in ons land gerekend tot de ernstig bedreigde paddenstoelen. Na 1988 is het nog maar één keer eerder voorgekomen dat de zwam in Nederland is aangetroffen. Dat was in 2017 in natuurgebied de Lonnekerberg in Twente.

Boswachter Knijnenberg is trots dat de bisschopsmuts in zijn bos is aangetroffen. "Een aantal jaar geleden was de kans op een bisschopsmuts in het Castricumse bos veel kleiner. Dit komt doordat de paddestoel dood hout nodig heeft om van te leven en het bos toen nog 'netjes werd gehouden' en al het dode hout werd opgeruimd. Dat gebeurt nu niet meer", vertelt de boswachter. "Dit is waar we het voor doen."

Advertentie via Ster.nl