Rutte en de Jonge ANP

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte en minister De Jonge geven een persconferentie waarin ze nieuwe coronamaatregelen aankondigen. En het is officieel de laatste dag van de klimaattop in Glasgow.

De wekdienst liever luisteren?

Het weer: de dag begint droog en eerst lokaal wat mistig. Op de meeste plaatsen schijnt de zon vanochtend geregeld. Geleidelijk wordt het bewolkt en tegen de avond volgt regen. Het wordt 9 tot 11 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Demissionair premier Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge geven om 19.00 uur een persconferentie over het aanscherpen van de coronamaatregelen.
  • Het is de laatste officiële dag van de klimaattop in Glasgow. De afgelopen twee weken hebben zo'n 200 landen met elkaar vergaderd. Als de onderhandelaars meer tijd nodig hebben, gaan ze zaterdag verder. De kans is groot dat dit gebeurt; onderhandelingen op eerdere klimaattoppen liepen ook uit.
  • In Rotterdam staan twee jongens van 19 en 20 jaar voor de rechter. Ze worden verdacht van lidmaatschap van The Base. Dat is een rechts-extremistische organisatie die volgens justitie als doel heeft de rechtsstaat in te laten storten en een rassenoorlog uit te lokken.

Wat heb je gemist?

In aanloop naar de coronapersconferentie van vanavond is al duidelijk geworden dat het demissionaire kabinet vanavond een gedeeltelijke lockdown zal aankondigen die drie weken duurt. Dat melden bronnen gisterenavond aan de NOS. Een van de maatregelen is dat de horeca en niet-essentiële winkels om 19.00 uur dicht moeten.

Ook geldt het advies om thuis maximaal vier bezoekers uit te nodigen en echt zo veel mogelijk thuis te werken. De maatregelen gaan morgen om 19.00 uur in.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Akkoord over cao universitaire ziekenhuizen, derde staking mogelijk van de baan: zorgbonden en werkgeversorganisatie NFU zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen (umc's). De leden van de vakbonden moeten er nog wel mee instemmen. Als dat gebeurt, gaat een geplande staking van umc-personeel op 25 november niet door.
  • Van Gogh-aquarel geveild voor ruim 31 miljoen euro: een aquarel van Vincent van Gogh is op een veiling in New York afgehamerd op 35,85 miljoen dollar, omgerekend ruim 31 miljoen euro. Het gaat om het werk Meules de blé ('Tarwestapels') uit 1888, dat in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag is genomen. Het werd voor het laatst publiekelijk tentoongesteld in 1905.
  • Dode en meerdere gewonden bij flatbrand in Capelle aan den IJssel: bij een grote brand in een flatgebouw in Capelle aan den IJssel is vannacht iemand om het leven gekomen. Zeven anderen raakten gewond, van wie er zes naar het ziekenhuis zijn gebracht met brandwonden en rookvergiftiging.

En dan nog even dit:

De vier astronauten die woensdag met een raket van SpaceX naar het internationale ruimtestation ISS zijn vertrokken, zijn daar veilig aangekomen. De nieuwe bemanningsleden, drie Amerikanen en een Duitser, blijven ongeveer een half jaar in de ruimte.

Hun vier voorgangers landden in de nacht van dinsdag op woensdag op aarde, na een half jaar in het ISS. De vier astronauten droegen luiers, omdat het toilet in hun capsule het had begeven.

Drie van de vier nieuwe bemanningsleden van het ISS AFP/NASA TV

Fijne vrijdag!

STER reclame