Snelweg in de smog na Diwali-feest
NOS NieuwsAangepast

Luchtkwaliteit in New Delhi sterk verslechterd na Divali-vuurwerk

Na het hindoeïstische lichtfeest Divali van gisteren is de luchtkwaliteit in de Indiase hoofdstad New Delhi sterk verslechterd, blijkt uit metingen van de lokale autoriteiten. Ondanks het officiële verbod om tijdens de feestdagen vuurwerk af te steken werd dat op veel plekken wel gedaan.

Apparatuur waarmee de luchtkwaliteit wordt gemeten, gaven lokaal de maximale waarde aan van 999 kleine fijnstofdeeltjes (PM2,5) per kubieke meter. Ter vergelijking: in Amsterdam ligt dat getal rond de 40.

Jaarlijks terugkerende dip

Inwoners van New Delhi klagen over rode ogen en een kriebelende keel. Op de snelweg botsten zes auto's op elkaar als gevolg van het slechte zicht, veroorzaakt door de dichte smog in de stad.

De dag na Divali was New Delhi gehuld in grijze smog:

Smog in Delhi na afsteken Diwali-vuurwerk

Met een verbod op rotjes en ander vuurwerk probeerde de regering de jaarlijkse terugkerende dip in de luchtkwaliteit te voorkomen. De maatregel werd door critici neergesabeld als een aanval op het lichtjesfestival. Volgens hen is het afsteken van vuurwerk onderdeel van de cultuur en is het aandeel van de industrie en verkeer in de luchtvervuiling vele malen groter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl