NOS Voetbal

Ervaringsdeskundige Bosz waarschuwt Ajax: 'Bak lawaai in Dortmund intimideert'

Bosz weet: 'Dortmund-uit wordt voor Ajax een heel andere ervaring'

Een gewaarschuwd mens telt voor twee; Borussia Dortmund zal zich niet nogmaals zó laten verrassen als twee weken geleden in Amsterdam.

Doen we met dat in het achterhoofd nogmaals een greep in de clichégrabbelton, om met 'de twaalfde man' van de Duitse topclub weer boven te komen, dan is duidelijk: Ajax staat woensdagavond in Dortmund voor een grotere opgave dan de galavoorstelling in eigen huis wellicht doet vermoeden.

"Dat gaat een heel andere wedstrijd worden", voorspelt Peter Bosz over Ajax' vierde groepswedstrijd in de Champions League.

Ervaringsdeskundige

En Bosz kan het weten. De 57-jarige trainer, tegenwoordig eindverantwoordelijke in Lyon, zat in het voormalig Westfalenstadion in beide dug-outs; die van de thuisploeg en die van de bezoekers. Met aan zijn linkerhand de wereldberoemde 'Gelbe Wand', de Gele Muur, de grootste staantribune ter wereld.

Peter Bosz was in 2017 zes maanden trainer van Borussia Dortmund

Als trainer van Borussia Dortmund, in 2017, had Bosz steun aan de 81.000 man op de tribunes, zwaaiend met hun geel-zwarte vlaggen. Toen hij aan het roer stond bij Bayer Leverkusen, tussen december 2018 en begin dit jaar, zag hij voor het oog van diezelfde toeschouwers flink af.

Bosz put dan ook uit eigen ervaring als hij het heeft over het verschil tussen thuis en uit spelen tegen Borussia Dortmund. Met Leverkusen versloeg hij BVB tweemaal in twee thuiswedstrijden. Op bezoek in Dortmund leed hij twee nederlagen in twee duels.

"Er kunnen 81.000 mensen in dat stadion en die zijn er ook iedere wedstrijd", aldus Bosz. "En dat is een bak aan lawaai. Daar gaan de spelers van Dortmund beter van spelen en zijn tegenstanders vaak door geïntimideerd. En ook scheidsrechters zijn daardoor geïntimideerd. Dus dat wordt een heel andere ervaring voor de spelers."

Dat kan ook bijna niet anders. Ajax was in eigen huis onwaarschijnlijk dominant tegen de nummer 2 van de Duitse Bundesliga, een van de grootste competities ter wereld. Gesteund door het Amsterdamse publiek deed de ploeg van Erik ten Hag de bijnaam 'Godenzonen' alle eer aan, wervelend over het veld.

Credits voor Ajax

Maar bij een dusdanig groot verschil in kwaliteit rijst ook altijd de vraag: in hoeverre is dat de verdienste van de ploeg die schittert, en in hoeverre van de ploeg die schuttert.

Oftewel, was Ajax nou zo goed, of...? Bosz: "Ja. En ik vond Dortmund slecht, maar dat kwam misschien ook omdat Ajax goed was. Ik vind dat je de credits aan Ajax mag geven."

De stand van zaken in de poule van Ajax

"Je moet het maar eens doen, tegen de nummer twee uit Duitsland. Zo goed spelen en dat negentig minuten volhouden. Sterker nog, op het einde zelfs een verschil kunnen maken. Dat is knap", weet Bosz, die naast Dortmund ook Ajax één - succesvol - seizoen onder zijn hoede had.

Dortmund-routinier Mats Hummels zit in het andere kamp, volgens de leider van de BVB-defensie bleven hij en zijn ploeggenoten in Amsterdam ver van hun normale niveau verwijderd.

Mats Hummels in het sfeervolle stadion van Borussia Dortmund

Revanche is aanstaande. "Ik weet zeer, zeer zeker dat we een ander gezicht gaan laten zien", aldus Hummels. "In de thuiswedstrijd zullen we duidelijk laten zien dat we willen winnen."

Voor wie juicht Bosz?

De stoere woorden van Hummels zijn even gedecideerd als voorspelbaar. Als het in Amsterdam niet aan Borussia Dortmund lag, kan zijn ploeg revanche nemen immers zo goed als vergeten.

En voor de ogen van het eigen, fanatieke publiek móét Dortmund ook wel beter dan in de Johan Cruijff Arena.

Het lijken ingrediënten voor een mooie wedstrijd. "Ik ga weer met plezier naar die wedstrijd kijken", aldus Bosz, die er geen geheim van maakt wie hij steunt in de clash tussen twee van zijn voormalige werkgevers. "Ik hoop dat Ajax het weer goed doet, natuurlijk."

Op bezoek bij Bosz in Lyon: 'Hollandse school weg? Wat is dat voor onzin?'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl