Rutte en De Jonge
NOS Nieuws

Coronamaatregelen steeds meer een worsteling voor kabinet

Met de aanscherping van de coronamaatregelen hoopt het kabinet het oplopen van de besmettingen te stoppen, maar demissionair premier Rutte zei op de persconferentie dat er een reële kans is dat er korte termijn nog strengere maatregelen worden ingevoerd als de negatieve trend niet keert.

En dat leidt tot meer polarisatie, ziet het kabinet. "Nieuwe maatregelen leiden tot steeds meer discussie in de samenleving. We willen niet dat mensen steeds meer tegenover elkaar komen te staan." Het wordt voor het kabinet steeds moeilijker om alle belangen tegen elkaar af te wegen. "Ik zeg het maar open: het is ook een worsteling", zei Rutte.

Volgens hem heeft iedereen recht op een eigen mening over de coronamaatregelen en een eigen keuze. "Sommigen zijn tegen alle maatregelen. een voorzichtige groep wil veel maatregelen. De meesten van ons zitten er ergens tussenin. Maar corona is een groot probleem dat we samen moeten blijven oplossen."

Begrip voor mening of situatie van een ander

Het is voor het kabinet onmogelijk om aan elk apart belang van mensen volledig recht te doen, meent Rutte. Hij riep de Nederlanders op begrip te hebben voor de mening of situatie van een ander en vooral mild te blijven. "Als we allemaal een beetje inschikken, hoeven we het echt niet over alles met elkaar eens te zijn."

Rutte roept op tot mildheid: 'We hoeven het niet over alles eens te zijn'

Volgens demissionair minister De Jonge verwacht het OMT een piek van 500 patiënten op de intensive care, in december. Dat is veel lager dan de piek van vorige winter, en dat komt volgens hem door de vaccinatiegraad. "Maar het is toch hoger dan we willen, de reguliere zorg moet ook kunnen doorgaan."

De nieuwe maatregelen die vanaf zaterdag ingaan, hebben gevolgen voor iedereen, zowel gevaccineerd als ongevaccineerd. Het coronatoegangsbewijs zal op meer plaatsen getoond moeten worden, bijvoorbeeld bij deelname of bezoek aan amateursport en op terrassen.

Wetswijziging

Als de komende dagen de cijfers niet teruglopen, zal die lijst nog verder uitgebreid worden. Volgende week vrijdag, op 12 november, wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Rutte: "Ons gedrag moet echt anders, anders zijn nieuwe maatregelen onvermijdelijk."

Ondertussen bereidt het demissionaire kabinet een wetswijziging voor, die het mogelijk moet maken dat werkgevers hun personeel ook om een coronatoegangsbewijs gaan vragen, bijvoorbeeld in de horeca en de zorg. Die wetswijziging gaat nog wel een week of vijf duren, zei De Jonge. Verder denkt het kabinet aan maatregelen voor bepaalde gebieden waar de vaccinatiegraad te laag is.

Specifieke maatregelen voor ongevaccineerden zitten nu niet in het pakket. "Maar je kunt het nooit uitsluiten", zei Rutte. Dan gaat het bijvoorbeeld om zogeheten 2G-beleid, dat nu al in veel andere landen geldt. Een QR-code is dan alleen te krijgen na een vaccinatie of een doorgemaakte infectie, niet meer na een test.

"We hopen dat het zo ver niet komt", zei Rutte. Maar als het echt de verkeerde kant opgaat zou de maatregel toch ingezet kunnen worden. Anders zou er bijvoorbeeld weer gekozen moeten worden voor het eerder sluiten van de horeca en dat wil het kabinet ook niet.

In de camera

Demissionair minister De Jonge beklemtoonde nog een keer dat de meeste mensen die met corona in het ziekenhuis terechtkomen niet gevaccineerd zijn. "De waarheid is dat ze er niet hadden hoeven te liggen, als ze gevaccineerd waren." Hij richtte zich rechtstreeks tot de mensen die nog twijfelen over een prik.

"Stel je vragen aan de GGD, je bent heus niet de enige. Doe het niet voor ons, maar voor jezelf en je naasten. Voor je oma of voor de mensen die op een operatie wachten", zei De Jonge, terwijl hij recht in de camera keek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl