Rook boven het ziekenhuis van Kabul Reuters

Bij een militair hospitaal in Kabul hebben twee explosies en schotenwisselingen plaatsgevonden. Daarbij zijn zeker 15 doden en 34 gewonden gevallen, zegt een anonieme functionaris van de Taliban tegen persbureau Reuters.

De explosies vonden plaats bij de ingang van het Sardar Mohammad Daud Khan-ziekenhuis, waar plaats is voor 400 patiënten. De Taliban-regering heeft nog niet gereageerd. Na de explosies zijn Taliban-troepen naar het ziekenhuis gestuurd.

Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist, maar mogelijk gaat het om een aanslag van terreurgroep Islamitische Staat. Ooggetuigen zouden tegen Afghaanse media gezegd hebben dat strijders van IS na de eerste explosie het ziekenhuis binnengingen. In 2017 viel IS het ziekenhuis ook al aan.

Dit zijn de eerste beelden van de explosie:

Eerste beelden explosie Kabul

Sinds de Taliban in augustus de macht grepen, heeft IS meerdere aanslagen gepleegd. De grootste was bij het vliegveld van Kabul ten tijde van de evacuatie door westerse landen. Daarbij vielen meer dan honderd doden. Ook moskeeën werden het doelwit van aanslagen.

Zowel de Taliban als IS zijn extremistische islamitische groeperingen, maar toch beschouwt IS de Taliban als afvallig, onder meer omdat de Taliban geen kalifaat in de gehele islamitische wereld nastreven, maar een emiraat binnen de Afghaanse grenzen. Toen beide groepen nog vochten tegen de westerse aanwezigheid in Afghanistan was er sprake van grote rivaliteit. Na de machtsovername van de Taliban is de strijd sterk toegenomen. Er worden niet alleen aanslagen gepleegd, het komt ook regelmatig tot gevechten tussen strijders van beide groepen.

STER reclame