NOS Nieuws

Wekdienst 2/11: Coronapersconferentie • Tweede bijeenkomst wereldleiders op klimaattop Glasgow

Goedemorgen! Het is de dag waarop demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge nieuwe coronamaatregelen bekend gaan maken. En zeven mannen staan voor de rechter vanwege de rellen rondom NEC - Vitesse, twee weken geleden.

We beginnen met het weer. Tijdens de eerste ochtenduren breekt de zon af en toe door. Aan zee en in het zuiden raakt het bewolkt en valt af en toe een bui. Later in de middag valt op steeds meer plaatsen een bui. Het wordt 10 of 11 graden en er staat niet heel veel wind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het demissionaire kabinet maakt vandaag nieuwe coronamaatregelen bekend. Volgens ingewijden wordt het coronatoegangsbewijs uitgebreid naar meer sectoren en keert de mondkapjesplicht terug. De persconferentie om 19.00 uur is live via de kanalen van de NOS te volgen.
  • Zeven mannen staan voor de rechter vanwege de rellen rondom NEC - Vitesse, twee weken geleden. Ze werden opgepakt na ongeregeldheden die uitbraken na de wedstrijd.
  • Het is de tweede dag dat de wereldleiders bijeen komen tijdens de VN-klimaattop COP26 in Glasgow.
  • De Amerikaanse stad New York gaat naar de stembus om een burgemeester te kiezen. De Democraat Eric Adams neemt het op tegen de Republikein Curtis Sliwa.

Wat heb je gemist?

Meer dan honderd wereldleiders hebben op de klimaattop van Glasgow toegezegd om voor 2030 een einde te maken aan ontbossing. Ook willen ze bossen beschermen en weer herstellen. Daarmee is de eerste grote belofte van deze top een feit.

Voor het tegengaan van ontbossing wordt omgerekend zo'n 16,5 miljard euro vrijgemaakt uit publieke en private fondsen. Een deel daarvan wordt gebruikt om beschadigde stukken bos te herstellen, natuurbranden te bestrijden en inheemse bevolkingen ondersteuning te bieden.

In de ruim honderd landen bevindt zich zo'n 85 procent van alle bossen in de wereld. Onder de ondertekenaars is ook Brazilië, waar grote delen van het Amazonegebied de afgelopen jaren zijn gekapt. Verder steunen landen als Indonesië, Rusland, de Democratische Republiek Congo en ook Nederland het akkoord.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Kort voor de klimaattop in Glasgow reisde weerman Peter Kuipers Munneke af naar de Morteratschgletsjer in de Zwitserse Alpen. Daar is goed te zien hoe hard het gaat met de opwarming van de aarde.

"Tien jaar geleden stond ik hier onder 30 meter ijs":

Ook in Zwitserland smelten de gletsjers: '10 jaar geleden lag hier 30 meter ijs'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl