Elia Viviani wint in 2017 een rit in de Ronde van Romandië namens Team Sky. AFP

Elia Viviani keert terug naar de ploeg waar hij ooit zijn doorbraak beleefde. De Italiaanse sprinter, die het winnen de laatste jaren verleerd leek, heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij Ineos Grenadiers.

"Toen ik deze ploeg verliet, dacht ik altijd dat ik zou terugkeren. Nu is het zover en kan ik niet gelukkiger zijn", aldus Viviani, die bij de Britse ploeg ook zal toewerken naar de Olympische Spelen van 2024, waar hij opnieuw hoge ogen wil gooien op het onderdeel omnium.

Het is misschien wel de mooiste oogopslag in de recente wielergeschiedenis. Een blik vol verbazing, ontgoocheling, verbijstering en afgunst. De blik van Elia Viviani toen hij in de sprint geklopt werd door een veldrijder.

Inmiddels kennen we de kracht van Wout van Aert in een massasprint, maar in die Tour de France van 2019 was de Belg nog gewoon een debutant. Een buitengewoon sterke debutant, dat wel. Maar toch geen sprinter?

In 2019 was Viviani het speerpunt van Deceuninck-Quickstep in de Tour de France. Dat vertrouwen beloonde hij al met winst in de vierde etappe. En die tiende etappe naar Albi was het ploegenspel perfect geweest.

Onderweg hadden ploeggenoten als Yves Lampaert en Kasper Asgreen het peloton, met de mistral schuin in de rug, in stukken gescheurd. Viviani werd in een zetel naar de streep gebracht. Vanaf zijn eerste aanzet wist hij dat mannen als Caleb Ewan, Michael Matthews en Peter Sagan niet aan zijn wiel zouden komen.

En toen was daar opeens die gele schim naast hem. Een grote gestalte die zich oprichtte om te juichen. Wie is dat...?

Tiende etappe van de Tour: bekijk hier de samenvatting Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In 2018 pakte Viviani nog vier ritten in de Giro en drie in de Vuelta. In 2019 won hij een rit in de Tour en werd hij in Alkmaar Europees kampioen op de weg. Maar eenmaal vertrokken bij Deceuninck droogde de zegereeks op.

Bij Cofidis wist Viviani in het coronajaar 2020 geen enkele keer als eerste over de streep te komen. Het afgelopen seizoen stond hij wel weer met bloemen op het podium - zeven keer zelfs - maar alle zeven zeges waren in bescheiden koersen in Frankrijk en Italië.

Nu hoopt Viviani dus weer aan te knopen bij zijn oude status als topsprinter, door terug te keren naar de ploeg waar hij ooit doorbrak: Ineos-Grenadiers. Van 2015 tot en met 2017 reed Viviani voor Team Sky, de voorloper van Ineos.

In die drie seizoenen bezorgde hij zijn ploeg in zeventien zeges, waaronder een rit in de Giro d'Italia. In de tweede etappe naar Genua klopte hij destijds Moreno Hofland in de sprint.

Ook Fraile naar Ineos

Behalve Viviani kondigde Ineos vandaag ook de komst aan van het Britse talent Ben Turner, Duits beloftenkampioen Kim Heiduk en Spaans kampioen Omar Fraile.

De 31-jarige Fraile, die in het verleden een etappe won in de Tour de France (2018) en de Giro d'Italia (2017) en ook twee keer de bergtrui veroverde in de Vuelta (2015 en 2016), komt over van Astana.

Eerder kondigde Ineos ook al de komst van de talenten Lucas Plapp (20), Magnus Sheffield (19) en Ben Tullet (20) aan.

STER reclame