NOS NieuwsAangepast

Landjepik door Mississippi zet Louisiana schaakmat

Het lijkt wel alsof de rivier Mississippi meedoet aan het spelletje landjepik. In de Amerikaanse staat Louisiana zijn steden als New Orleans en Baton Rouge schaakmat gezet door de 3766 kilometerslange rivier. Na de verwoestende tornado's van eind april staat het water in de Mississippi zo hoog, dat de Amerikaanse rivier uit zijn oevers dreigt te treden.

Om het leefgebied van 25.000 Amerikanen te beschermen, overweegt het Amerikaanse leger dit weekend om een overlaat van de Mississippi voor het eerst is 38 jaar te openen. Bij een overlaat wordt een gebied rond de rivier onder water gezet om het waterpeil te laten zaken. Omdat er dan honderdduizenden hectares moeras- en akkergebied onder ruim zeven meter hoog water komen te staan, heeft gouverneur Billy Jindal van Louisiana de inwoners in het zuidoosten van de staat al opgeroepen om het gebied te verlaten.

Als het waterpeil in de Mississippi nog verder stijgt, zal de kustwacht wellicht een vaarverbod voor grote schepen rond New Orleans en Baton Rouge.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl