NOS Nieuws

Wekdienst 1/11: Veiligheidsberaad over nieuwe maatregelen • Wereldleiders naar klimaattop

Goedemorgen! Burgemeesters buigen zich over eventuele nieuwe coronamaatregelen van het kabinet en ook de leiders van de grootste landen die voor de G20 in Rome waren, komen nu naar Glasgow voor de VN-klimaattop.

Maar eerst het weer: Direct aan zee valt een enkele bui, elders laat de zon zich vandaag zeer regelmatig zien. Pas later op de dag valt ook in het binnenland een enkele bui. Er waait een stevige zuidwestenwind en het wordt zo'n 12 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De burgemeesters van het Veiligheidsberaad vergaderen met de demissionair ministers Grapperhaus en De Jonge over eventuele maatregelen tegen de oplopende coronabesmettingen. Morgenavond is er weer een persconferentie van demissionair premier Rutte en De Jonge.
  • Regeringsleiders, onder wie demissionair premier Rutte en de Amerikaanse president Biden, bespreken op de VN-klimaattop in Glasgow oplossingen voor klimaatverandering.
  • De zogenoemde Regiegroep Voetbal en Veiligheid komt aan het eind van de middag online bijeen voor een extra overleg naar aanleiding van excessief voetbalgeweld in de afgelopen weken. De regiegroep bestaat uit de KNVB, burgemeesters, politie en justitie.
  • En Rotterdamse basisschoolkinderen trappen het Nationaal Schoolontbijt 2021 af met een ontbijt in stadion de Kuip. De hele week doen een half miljoen kinderen mee aan een speciaal ontbijt op hun basisscholen.

Wat heb je gemist?

De man die gisteren zeventien mensen verwondde met een mes in een trein in Tokio wilde "mensen vermoordden en daarvoor de doodstraf krijgen". Volgens Japanse media heeft de 24-jarige verdachte dat na afloop gezegd. Hij was verkleed als de Joker, de kwaadaardige clown uit de Batmanstrips.

Een 70-jarige man ligt sinds de aanval in kritieke toestand in het ziekenhuis. De zestien andere slachtoffers raakten lichtgewond. Na de aanval stak de man ook nog een treinwagon in brand. In augustus was er in een trein in Tokio een soortgelijk steekincident.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Wateroverlast door hevige regenval: Verschillende plaatsen in Nederland hadden gistermiddag en -avond wateroverlast door felle regenbuien die overtrokken. In Meppel dreigde het platte dak van een autoherstelbedrijf in te storten doordat het regenwater op het dak bleef staan. De brandweer moest eraan te pas komen om het water weg te pompen.
  • CBS: Sterkste stijging aantal asielaanvragen sinds 2015: De meeste asielzoekers die van juli tot en met september een eerste asielverzoek deden, kwamen uit Syrië. De stijging van Afghaanse aanvragen was de sterkste. Van Afghanen kwamen in het derde kwartaal ruim zeven keer zoveel asielverzoeken binnen: 1565 in totaal.
  • Premier Zaev van Noord-Macedonië treedt af: Zijn sociaaldemocratische partij SDSM verloor flink, zo blijkt uit de eerste verkiezingsresultaten. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt in de loop van de dag verwacht.

En dan nog even dit:

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis kunnen gevaccineerde Australiërs die in het buitenland verblijven zonder aparte toestemming of quarantaine hun vaderland in. Het land heeft de coronaregels voor internationale reizigers enigszins versoepeld.

Vanochtend vroeg kwamen de eerste vluchten uit Singapore en Los Angeles aan in Sydney. Veel passagiers werden op de luchthaven emotioneel begroet door familie en vrienden, die ze vaak vele maanden niet hadden gezien. Luchtvaartpersoneel verwelkomde de passagiers met spandoeken, bloemen en chocoladekoekjes.

Australië versoepelt regels voor internationale reizigers: 'Veel te laat'

Vooralsnog gelden de inreisversoepelingen alleen voor Australische burgers en directe familie, mensen met een verblijfsvergunning en mensen uit Nieuw-Zeeland.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl