Sputnik
NOS NieuwsAangepast

Bekende Sovjet-nieuwslezer en 'senior kameraad' Igor Kirillov overleden

De bekendste nieuwslezer van de Sovjet-Unie, Igor Kirillov, is op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was decennialang het gezicht van de staatstelevisie en daarmee ook spreekbuis van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie.

Kirillov presenteerde ruim twintig jaar hét nieuwsprogramma van de staatstelevisie, Vremja ('Tijd'). Zo informeerde hij kijkers onder meer over benoemingen en overlijdens in de top van de Communistische Partij, de Olympische Zomerspelen in Moskou van 1980 en de kernramp in Tsjernobyl in 1986. Ook was hij de stem bij talloze militaire parades en andere ceremonies.

Dit is Kirillov in actie in 1985:

De carrière van Kirillov begon in de jaren 50. Hij kondigde onder meer de lancering aan van de eerste satelliet, de Spoetnik 1 in 1957. Vier jaar later meldde hij ook de eerste bemande ruimtevlucht van de Rus Joeri Gagarin.

'Duizenden liefdesverklaringen'

Pervi Kanal, dat als 'Rusland 1' in de plaats is gekomen van de Sovjet-staatstelevisie, omschrijft Kirillov in het nieuwsbericht over zijn dood als "legendarische collega, senior kameraad en echte leermeester". "Met een intelligente uitstraling, een ingetogen glimlach en een kenmerkende stem die we zullen missen."

Ook wordt zijn populariteit bij vrouwelijke kijkers gememoreerd. "Het vrouwelijke publiek dweepte met hem en duizenden brieven met liefdesverklaringen kwamen naar het televisiecentrum", zo valt te lezen.

Na 1990 was Kirillov nog maar weinig te zien. De Sovjet-Unie werd een jaar later opgedoekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl