NOS Nieuws

Wekdienst 29/10: Rapport over 'zwarte lijst' Belastingdienst • Trudeau in Nederland

Goedemorgen! Vandaag komt de Autoriteit Persoonsgegevens met een rapport over de lijst met potentiële fraudeurs die de Belastingdienst bijhield, overleggen de betrokken ministers over mogelijke nieuwe coronamaatregelen en komt de Canadese premier Trudeau langs in Den Haag.

Het weer: vanochtend is het zonnig. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en in de namiddag begint het in Zeeland te regenen. Met 16 tot 18 graden is het zacht en er staat een matige zuidenwind. Tijdens het weekend blijft het zacht met 15 graden, wel valt af en toe regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op het Catshuis overleggen de betrokken ministers over mogelijke nieuwe coronamaatregelen vanwege het snel oplopende aantal besmettingen. Dinsdag volgt een persconferentie van het demissionaire kabinet.
  • De Autoriteit Persoonsgegevens komt met een rapport over de lijst met potentiële fraudeurs die de Belastingdienst jarenlang bijhield. De toezichthouder heeft onderzocht hoe die lijst tot stand kwam. De presentatie begint om 09.45 uur.
  • De Canadese premier Trudeau is vandaag in Nederland. Hij spreekt onder anderen met premier Rutte over de handelsrelatie met Nederland en het klimaat.
  • In Marokko is de finish van de Solar Challenge, een tocht over ongeveer 2500 kilometer van auto's die rijden op zonne-energie. Het team van de Universiteit Twente gaat aan de leiding.
  • In Thialf in Heerenveen begint voor de Nederlandse schaatsers het schaatsseizoen met de NK afstanden. Naast titels zijn er ook startbewijzen te verdienen voor de eerste wereldbekerwedstrijden.

Wat heb je gemist?

De grote rode vlek op Jupiter blijkt een stuk dieper dan wetenschappers eerder vermoedden. De Amerikaanse ruimtesonde Juno heeft ontdekt dat de vlek, die een enorme storm is, een diepte van 350 tot 500 kilometer heeft. De breedte van de storm wordt geschat op 16.000 kilometer.

Sonde Juno draait sinds 2016 om Jupiter en maakt niet alleen foto's maar verzamelt ook data over de atmosfeer, de straling en de kern van de planeet. In 2017 stuurde de ruimtesonde Juno voor het eerst foto's van de grote rode vlek naar aarde.

Dat zag er zo uit:

  • NASA
    Foto's van Juno van de grote rode vlek
  • NASA
    Foto's van Juno van de grote rode vlek
  • NASA
    Foto's van Juno van de grote rode vlek

Ander nieuws uit de nacht:

  • Minder meldingen huiselijk geweld in eerste helft van dit jaar: in de eerste zes maanden van 2021 hebben Veilig Thuis-organisaties minder meldingen van huiselijk geweld of (vermoedens van) kindermishandeling binnengekregen. Ten opzichte van het eerste half jaar van 2020 waren er 6 procent minder meldingen: bijna 61.000 ten opzichte van 64.500, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
  • Eerste dodelijke injectie in Oklahoma sinds mislukte executie: voor het eerst in zes jaar heeft de Amerikaanse staat Oklahoma een gevangene geëxecuteerd. De 60-jarige John Marion Grant kreeg een dodelijke injectie voor het doodsteken van een kantinemedewerker van een gevangenis in 1998.
  • Bidens 'Build Back Better' komt krakend en piepend tot stand: regeren met zowel uiterst progressieve als zeer conservatieve krachten binnen de eigen partij, blijkt voor president Biden een lastige realiteit. Lees de analyse van correspondent Lucas Waagmeester over Bidens nieuwe voorstel van zijn Build Back Better-plan.

En dan nog even dit:

Bioscoop Tuschinski in Amsterdam mag zich voortaan koninklijk noemen. Burgemeester Halsema en commissaris van de Koning Van Dijk maakten op de viering van de honderdste verjaardag gisteren uit naam van de koning bekend dat het filmhuis dat predicaat mag dragen.

De officiële naam van de bioscoop is nu Koninklijk Theater Tuschinski. "De stad kreeg honderd jaar geleden een van de mooiste cadeaus ooit, van de Rotterdammer Abraham Tuschinski", sprak Halsema. "Hij had de ambitie om het mooiste en grootste theater van Amsterdam neer te zetten om 'een droomfabriek te creëren'. Het bleef niet bij woorden", vervolgde ze.

Deze video maakten we eerder naar aanleiding van het honderd jarig bestaan van Tuschinski:

100 jaar Tuschinski, 'de mooiste bioscoop ter wereld'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl