Rouw om Emiliano Sala
NOS Nieuws

Zakenman medeschuldig aan dood van Cardiff-voetballer Emiliano Sala

In Groot-Brittannië is een zakenman medeschuldig bevonden aan de dood van voetballer Emiliano Sala, in januari 2019. Die kwam om het leven toen het eenmotorige vliegtuigje waarmee hij van Frankrijk naar Engeland vloog boven het Kanaal verongelukte. Ook piloot David Ibbotson (59) kwam om het leven.

De man die nu is veroordeeld, is de Engelse zakenman David Henderson, die de vlucht had georganiseerd. De jury oordeelde met 10 tegen 2 stemmen dat hij schuldig is aan het in gevaar brengen van de veiligheid van het vliegtuig.

Henderson vroeg piloot Ibbotson voor de vlucht, hoewel die geen vergunning had voor commerciële vluchten. Ook was zijn vergunning voor de Piper Malibu verlopen en mocht hij niet 's nachts vliegen.

Geld verdienen

Henderson was gewaarschuwd door de eigenaar van het toestel dat Ibbotson niet bevoegd was om ermee te vliegen, maar dat negeerde hij. Hij stuurde de piloot een bericht dat ze allebei geld konden verdienen, maar dan moest er geen aandacht van de luchtvaartautoriteiten worden getrokken.

Volgens de openbaar aanklager heeft Henderson zijn zakelijke belangen zwaarder laten wegen dan de veiligheid van de passagiers.

De piloot steeg op 21 januari met Sala als enige passagier in Nantes op om naar Cardiff te vliegen. De 28-jarige Argentijn was door voetbalclub Cardiff gekocht van Nantes en maakte de oversteek om zich bij zijn nieuwe club te melden. Boven het Kanaal ging het mis. Het toestel verdween van de radar en stortte in zee.

'Wat ben ik bang'

Een maand later werd in het wrak van het vliegtuigje op de zeebodem het lichaam van Sala gevonden. Het lichaam van piloot Ibbotson is nooit gevonden.

Sala had direct na vertrek al geen goed gevoel over de vlucht. "Ik zit in een toestel dat uit elkaar lijkt te vallen", zei hij in een audiobericht aan vrienden. Als er over anderhalf uur geen nieuws is van mij, weet ik niet of iemand me komt zoeken", zei Sala tegen zijn vrienden. "Wat ben ik bang!"

Direct nadat duidelijk was dat het toestel was vermist, stuurde de nu veroordeelde Henderson via zijn telefoon berichten naar een aantal mensen dat ze er hun mond over moesten houden omdat daar problemen van zouden komen.

Zijn advocaat voerde aan dat Henderson alleen kan worden verweten dat hij zijn papierwerk niet op orde had, maar daar ging de jury dus niet in mee. Welke straf hij krijgt is nog niet duidelijk. Dat wordt op 12 november bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl