Optimisme 100 dagen voor Peking: 'China wil het coronavirus uitroeien'

Ronkende woorden, bewonderend uitgesproken en doorspekt met superlatieven. Ze klonken deze week veelvuldig toen Thomas Bach zijn licht liet schijnen over de Winterspelen van Peking, die vandaag over exact 100 dagen beginnen.

"Indrukwekkend", noemde hij de toewijding die de Chinezen aan de dag leggen om het evenement tot een succes te maken en het coronavirus tegelijkertijd buiten de deur te houden.

Anders dan 180 wereldwijde mensenrechtenorganisaties het graag zouden hebben gezien, repte de Duitser met geen woord over de heikele positie van Oeigoeren, Tibetanen, Taiwanezen en Chinezen in Hongkong. De voormalige schermer werd daarbij in de rug gedekt door een van zijn vice-voorzitters, John Coates.

Onder geen beding mengt het IOC zich in 'binnenlandse aangelegenheden', zo waarschuwde de Australiër nog maar eens. "We zijn immers geen politieke organisatie."

Oorverdovende stilte

Los van een aantal kleine schermutselingen tijdens het ontsteken van het olympisch vuur, vorige week in Athene, blijft het daarmee oorverdovend stil aan de kant van de tegenstanders. Zij hebben zich verzameld onder de hashtag #NoBeijing2022, maar lijken er niet in te slagen een vuist te maken.

Olympische vlam voor Winterspelen Peking ontstoken in Olympia

Peking gaat er prat op een olympische primeur te hebben. Het is voor de eerste maal in de geschiedenis dat een stad zowel de Zomer- als de Winterspelen organiseert. Voor de derde maal op rij, na Pyeongchang 2018 en Tokio 2020, vormt Azië het decor voor het meest prestigieuze sporttoernooi ter wereld.

Het is voor het eerst sinds 1992 dat de Zomer- en Winterspelen weer binnen een tijdsspanne van zes maanden plaatsvinden. Sinds Lillehammer 1994 worden die evenementen om de twee jaar georganiseerd.

Hergebruikte stadions

Peking 2022 wordt vooral de Spelen van de hergebruikte stadions. Op de Olympic Green, het stadshart van het evenement waar de indoorsporten plaatsvinden, is de baan voor het langebaanschaatsen het enige nieuwe stadion dat werd gebouwd.

Voor het overige wordt op het reeds bestaande olympische park gebruik gemaakt van bestaande accommodaties die een aantal aanpassingen hebben ondergaan.

'Veel olympische stadions in Peking zijn reïncarnatie van Spelen van 2008'

Zo wordt de Waterkubus, het zwemstadion waar Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Inge Dekker en Marleen Veldhuis goud wonnen op de 4x100 meter vrije slag, bijvoorbeeld het domein van het curling. Het maakt dat de Chinezen 'slechts' 3,3 miljard euro in de organisatie hoefden te pompen.

Dat bedrag staat in schril contrast met hetgeen de Zuid-Koreanen drie jaar geleden over hadden voor hun Winterspelen. Pyeongchang 2018 gaf op de schuldenzijde van de balans een bedrag van 10,6 miljard euro aan. Omgerekend kostten die Winterspelen daarmee 3,5 miljoen euro per atleet.

Zeven nieuwe sporten

In China staat een recordaantal van 109 wedstrijden in vijftien disciplines van zeven takken van sport op het programma. Zeven sporten staan voor de eerste maal op de kalender.

In het freestyle skiën op de big air, de relay in het shorttrack, de landenwedstrijd schansspringen, het freestyle skiën aerials en de teamwedstrijd snowboardcross komen gemengde teams in actie. Bij de vrouwen is de monobob voor de eerste maal te bewonderen op het olympisch platform.

In het ijshockey zijn de spelers uit de Noord-Amerikaanse National Hockey League (NHL) opnieuw welkom. Sinds Sotsji 2014 ontbraken de beste spelers op het appèl.

Uitroeien

Voorzitter Bach is er vooral trots op dat Peking er alles aan doet de olympische familie te beschermen tegen het coronavirus. Niet volledig gevaccineerde sporters moeten bij aankomst twee weken in strikte quarantaine. Buitenlandse toeschouwers worden geweerd van de tribunes. Atleten, officials en mediavertegenwoordigers mogen tijdens hun verblijf in Peking geen stap buiten de strikte bubbel zetten.

Geen enkele reden, kortom, om vraagtekens te zetten bij het organiseren van Olympische Spelen in Peking ten tijde van politieke onrust en een wereldwijde economie, zei Bach. Integendeel.

"De Chinezen willen corona niet alleen bestrijden, ze zijn ook bezig Covid-19 uit te roeien", zo zei de leidsman van de mondiale sport. En daar heeft hij maar één woord voor. "Indrukwekkend."

STER reclame