Omroep West
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Tieners die 150 graven vernielden in 's-Gravenzande krijgen tachtig uur werkstraf

Twee jongens van 14 en 16 jaar oud die afgelopen zomer zo'n 150 graven op een begraafplaats in 's-Gravenzande vernielden, hebben van de rechter een werkstraf van tachtig uur opgelegd gekregen.

De vernielingen werden in de ochtend van 6 juli ontdekt door een nabestaande. Grafzerken waren kapotgeslagen en bloempotten gebroken. Bij de kindergraven lagen de speelgoedautootjes en glasscherven van stukgeslagen windlichten over het pad gegooid.

De gemeente Westland, de beheerder van de begraafplaats, deed aangifte. De politie riep getuigen op zich te melden. Aan de hand van een aantal tips konden de twee jongens kort daarna worden aangehouden.

De vernielingen leidden tot veel verdriet bij de nabestaanden:

Verdriet om vernielingen op begraafplaats: 'Ik sta te trillen op mijn benen'

De straf ligt iets hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat de jongens een werkstraf kregen van 80 uur, maar wilde dat dertig uur daarvan voorwaardelijk waren. De straf die de rechter heeft opgelegd is echter onvoorwaardelijk. Waarom de straf hoger is uitgevallen, is niet bekend. De zitting was besloten vanwege de leeftijd van de jongens.

Ook over het motief van het tweetal is niks bekendgemaakt. "We kunnen alleen zeggen dat de persoonlijke omstandigheden van de verdachten een belangrijke rol spelen", aldus een woordvoerder van de rechtbank Den Haag tegen Omroep West.

Advertentie via Ster.nl