ANP / NOS

Goedemorgen! Het KNMI presenteert een rapport dat inzage geeft in hoe het klimaat er in Nederland voor staat en de partijleiders van de VVD, D66, CDA en CU schuiven weer aan rond de formatietafel.

De wekdienst liever luisteren?

We beginnen met het weer. Vandaag is het grotendeels bewolkt met op veel plaatsen zo nu en dan regen. Het wordt 12 tot 14 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Vanavond valt in het oosten wat regen, langs de kust komen juist losse buien voor met kans op onweer.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het KNMI presenteert een rapport dat laat zien hoe het klimaat ervoor staat in Nederland. Het geeft antwoord op vragen als in welke mate het klimaat al is veranderd en waar in de toekomst rekening mee gehouden moet worden.
  • Partijleiders Rutte (VVD), Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Segers (ChristenUnie) schuiven weer aan de formatietafel. De afgelopen weken hebben met name de secondanten van de partijen de gesprekken gevoerd met de informateurs.
  • Negen mensen die in 2017 gewond raakten bij een mars van extreemrechtse activisten in Charlottesville eisen in de rechtbank financiële compensatie van de organisatoren. Tijdens de demonstratie reed James Fields, een neonazi, in op een menigte met tegendemonstranten.

Wat heb je gemist?

Uit Sudan komen berichten dat er een staatsgreep aan de gang is. Premier Hamdok en enkele hoge functionarissen zouden zijn opgepakt en telefoon- en internetverkeer in het land worden verstoord.

In Sudan is het onrustig sinds wijdverbreide demonstraties in 2019 een einde maakten aan het bewind van dictator Omar al-Bashir. Sindsdien ruziën het leger en burgerbestuurders over de machtsverhoudingen in het land.

Een tv-zender die kritisch is over de legerleiding heeft landgenoten opgeroepen vandaag de straat op te gaan om te protesteren tegen de couppoging.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Maasstad stond gisteren in het teken van de 40ste editie van de Marathon Rotterdam. Duizenden lopers uit binnen- en buitenland finishten op de Coolsingel. De 71-jarige Herman Wilton was een van hen. "Zo lang ik lachend over de finish kom, ga ik door", zei hij achteraf. Hij liep de marathon in iets meer dan 5,5 uur.

Zo haalde Wilton de eindstreep:

Herman (71) liep zijn 35ste marathon van Rotterdam: 'Wat 'n feest'

Fijne maandag!

STER reclame