NOS

Goedemorgen! In Rotterdam gaat voor de 40ste keer de stadsmarathon van start, de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek wordt uitgereikt en Ajax neemt het in de eigen Johan Cruijff Arena op tegen PSV.

Eerst het weer: vandaag schijnt op veel plaatsen de zon flink. Bij een zwakke tot matige zuidenwind wordt het 12 tot 15 graden. Na het weekend is het vrij zacht met vooral maandag wat regen of een bui.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De winnaar van de negende editie van de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandstalige natuurboek wordt bekendgemaakt in een live-uitzending van NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. Er dingen nog vijf natuurboeken mee naar de prijs.
  • Om 10.00 uur gaan ongeveer 17.000 marathonlopers van start in de 40ste editie van de marathon van Rotterdam. Met de Keniaanse winnaar van 2019, Marius Kipserem, hoopt de organisatie op een snelle tijd. De Belgische winnaar van olympisch brons, Bashir Abdi, wil een aanval doen op het Europese record. De marathon is vanaf 10.00 uur te volgen via NPO 1 en NOS.nl.
  • Ajax neemt het in de Johan Cruijff Arena op tegen PSV. De nummer 1 en 2 van de eredivisie staan met respectievelijk 22 en 21 punten dicht bij elkaar op de ranglijst. De wedstrijd begint om 16.45 uur.
  • Max Verstappen vervolgt zijn jacht op de wereldtitel met de Grote Prijs van de Verenigde Staten. Om 21.00 uur Nederlandse tijd gaan de lichten op groen op het Circuit of the Americas in het Amerikaanse Austin. De coureur heeft in het WK-klassement met nog zes grands prix te gaan zes punten voorsprong op Lewis Hamilton.

Wat heb je gemist?

Eenheden van de Colombiaanse politie en inlichtingendiensten hebben een van de meest gezochte kopstukken van de drugshandel in het land opgepakt. De autoriteiten maakten al zeven jaar jacht op Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel.

President Duque van Colombia noemt de arrestatie de grootste klap die in deze eeuw aan de drugshandel is uitgedeeld. "Dit is alleen vergelijkbaar met de val van Pablo Escobar in de jaren 90", zei de president in een videoboodschap.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Vrouw overleden na steekincident Den Bosch: Bij het incident, dat gisteren rond 19.30 uur in een huis plaatsvond, is ook een hond zwaargewond geraakt. Een 21-jarige vrouw uit Den Bosch is aangehouden.
  • Brand op containerschip voor Canadese kust: In twee van de containers die vlam hebben gevat, zitten licht ontvlambare en giftige stoffen. Het grootste deel van de bemanning van de Zim Kingston is vanwege het vuur geëvacueerd en er is een veiligheidszone ingesteld rond het schip. Bij de brand komen giftige gassen vrij en er drijven containers rond.
  • Casino verkoopt elf werken van Picasso om ruimte voor diversiteit te maken: Het Bellagio-hotel in Las Vegas heeft elf schilderijen en andere werken van Picasso verkocht voor 100 miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro). Moederbedrijf MGM Resorts wil met de opbrengst een meer diverse collectie kopen, met meer werken gemaakt door vrouwen, mensen van kleur, lhbti-kunstenaars of kunstenaars met een handicap.

En dan nog even dit:

De Spaanse nieuwssite Jara y Sedal heeft een video gepubliceerd waarop de drie honden te zien zouden zijn die op La Palma uit door lava overstroomd gebied zijn gered. Ze zijn broodmager, maar maken een levendige, opgewekte indruk terwijl ze te eten en te drinken krijgen. De honden waren vorige week ineens spoorloos en het plan om ze met drones van het eiland te halen, bleek niet meer nodig.

Maar het blijft een raadsel wie er verantwoordelijk is voor de reddingsactie van de honden. De redders willen anoniem blijven, omdat het streng verboden was het door lava overstroomde gebied binnen te gaan. Als hun namen bekend worden, riskeren ze een hoge boete.

De beelden:

Fijne zondag!

STER reclame