Brand op schip vol met containers bij Canadese kust

Op een containerschip voor de Canadese westkust is brand uitgebroken. Zeker tien containers hebben vlam gevat. In twee daarvan zitten licht ontvlambare en giftige stoffen, zoals chemicaliën die worden gebruikt bij mijnbouw. Het schip zelf, de Zim Kingston, brandt niet.

Zestien van de 21 bemanningsleden werden al snel geëvacueerd en er is een veiligheidszone ingesteld rond het schip, dat enkele kilometers uit de kust ligt. De vijf andere bemanningsleden bleven aan boord om te proberen de brand te blussen.

De Zim Kingston komt uit Zuid-Korea en was bijna aangekomen in Vancouver. De problemen begonnen vrijdag toen het schip veertig containers verloor door de ruwe zee in de Straat van Juan de Fuca, vlak bij Vancouver Island. Zaterdag brak de brand uit. Hoe die is ontstaan is niet duidelijk.

Een reddingsboot ligt in de buurt om de vijf bemanningsleden die nog aan boord zijn in veiligheid te brengen als dat nodig mocht zijn. Volgens de Cypriotische rederij van het schip, Danaos Shipping, is niemand gewond geraakt.

De kustwacht onderzoekt hoe gevaarlijk de stoffen zijn die vrijkomen bij de brand. Het kaliumamylxanthaat in enkele van de containers is schadelijk voor het zeeleven. Ook wordt gezocht naar de veertig containers die van boord zijn gevallen.

STER reclame