Dairo Antonio Usuga (m), alias Otoniel Reuters

Eenheden van de Colombiaanse politie en inlichtingendiensten hebben een van de meest gezochte kopstukken van de drugshandel in het land opgepakt. De autoriteiten maakten sinds zeven jaar jacht op Dairo Antonio Usuga, ook bekend als Otoniel.

President Duque van Colombia noemt de arrestatie de grootste klap die in deze eeuw aan de drugshandel is uitgedeeld. "Dit is alleen vergelijkbaar met de val van Pablo Escobar in de jaren 90", zei de president in een videoboodschap.

De 50-jarige Usuga stond aan het hoofd van de Clan del Golfo, de 'Golfbende', een drugsnetwerk 1200 gewapende bendeleden, meer dan twee keer zoveel als de 500 man waarover Escobar indertijd beschikte.

Er was een prijs van 3 miljard pesos (zo'n 685.000 euro) uitgeloofd voor informatie over de verblijfplaats van de bendeleider. In de VS was nog eens 5 miljoen dollar (ruim 4 miljoen euro) uitgeloofd voor de gouden tip.

Reuters

De Clan del Golfo houdt zich bezig met internationale cocaïnehandel en illegale mijnbouw en maakt zich volgens de Colombiaanse justitie ook schuldig aan moord, afpersing en witwassen.

Duizenden bendeleden zijn in de loop der jaren opgepakt, soms ver buiten Colombia. Ook meerdere familieleden van Usuga zijn gearresteerd of gedood, maar de bendeleider zelf wist steeds uit handen van de politie te blijven.

Agenten vonden soms lege hutten met grote tv's, satellietschotels en dure flessen drank, maar van de drugsbaron zelf was geen spoor te bekennen. Hij zou meerdere trucs hebben gebruikt om uit handen van de politie te blijven, zoals getrainde honden die hem waarschuwden voor indringers.

500 man ingezet, een agent overleden

Na 2016 werd de jacht op Usuga geïntensiveerd. Tientallen bendeleden uit zijn directe omgeving werden gedood of opgepakt, justitie ging achter zijn geld aan en de voortdurende politieacties dwongen hem steeds nieuwe schuilplaatsen te zoeken. In 2017 verscheen er een video waarin de bendeleider aanbood zichzelf over te geven, maar dat leidde toen niet tot zijn arrestatie.

Het is de politie nu dus toch gelukt hem op te sporen. Bij de politieactie onder de naam Operatie Osiris werden vrijdag 500 veiligheidsagenten ingezet. Usuga werd gearresteerd in de regio Uraba, een landelijk gebied in de provincie Antioquia. Bij de actie is een agent om het leven gekomen.

STER reclame