Leslie Bricusse in 2005 David Rose/Shutterstock

De Engelse componist en tekstschrijver Leslie Bricusse (90) is overleden. Hij werd vooral bekend met zijn werk voor twee James Bondfilms en de film Willy Wonka en de chocoladefabriek, uit 1971.

Bricusse schreef de tekst van de titelnummers van de Bondfilms Goldfinger (gezongen door Shirley Bassey) en You Only Live Twice (Nancy Sinatra). Twee door hem geschreven nummers uit de film over Willy Wonka werden hits: Pure Imagination, gezongen door Gene Wilder, en The Candy Man door Sammy Davis Jr.

De in Londen geboren Bricusse begon in de jaren vijftig met het schrijven van muziek voor toneel en musicals. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Cambridge zat hij in een toneelclubje en daar ontdekte hij zijn muzikale talent.

Hij werkte als tekstschrijver met componist Henry Mancini aan de musical Victor/Victoria, waarmee hij begin jaren tachtig een Academy Award won voor de beste filmmuziek. Voor de films Superman, Home Alone en Hook werkte hij samen met John Williams.

Bricusse woonde lange tijd in Californië. In 2001 werd hij door de Britse koningin opgenomen in de Orde van het Britse Rijk, voor zijn werk voor de filmindustrie.

STER reclame