ANP

Goedemorgen! In Amsterdam is de eerste zitting in de strafzaak rond de moord op Peter R. de Vries en in de gemeente Westerwolde is een openbare raadsvergadering over de grote drukte in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Er is vandaag veel sluierbewolking, maar daar doorheen is de zon vaak te zien. Het wordt 15 tot 18 graden bij een matige zuidenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint in de rechtbank van Amsterdam het proces tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Peter R. de Vries. De rechtbank houdt rekening met grote belangstelling voor de zaak en heeft meerdere zittingszalen ingericht waar publiek kan meekijken. Dit is wat er nu bekend is over de zaak.
  • In de gemeente Westerwolde in Groningen is er een speciale openbare raadsvergadering over het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De gemeenteraad is woedend dat er meer mensen verblijven dan de maximaal 2000 die er zijn afgesproken. De grens is al een paar keer met honderden mensen overschreden.
  • De vlam van de Olympische en Paralympische Winterspelen van Peking wordt tijdens een traditionele ceremonie aangestoken en in Athene aan de Chinese organisatoren overhandigd.

Wat heb je gemist?

Een flink aantal sectoren is kwetsbaar voor hogere energieprijzen, blijkt uit berekeningen van ABN Amro. De bank analyseerde twintig sectoren en bekeek in hoeverre bedrijven hogere kosten kunnen doorberekenen.

Als dat niet lukt, verdampt de winst helemaal of voor een groot deel, afhankelijk van de sector. Lukt doorberekenen wel, dan gaan de prijzen voor afnemers omhoog. Producenten van bouwmaterialen en voeding zijn voorbeelden van sectoren die er tot nu toe in zijn geslaagd de kosten door te geven. De bank verwacht daar dan ook verdere prijsstijgingen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Volgens het Britse Time Out Magazine is Tuschinski in Amsterdam de allermooiste bioscoop ter wereld. Op 28 oktober 1921, bijna honderd jaar geleden, werd het theater gebouwd door Abraham Tuschinski. Het barokke theater, dat recentelijk een grote opknapbeurt onderging, groeide uit tot een plek vol geschiedenis.

In deze video nemen we je mee de zaal in, fijne voorstelling!

100 jaar Tuschinski, 'de mooiste bioscoop ter wereld'

Fijne dag!

STER reclame