AFP

De naam van de man die verdacht wordt van de moord op de Britse parlementariër David Amess (69) is Ali Harbi Ali, bevestigen regeringsbronnen volgens de BBC. De 25-jarige Brit van Somalische afkomst is naar een politiebureau in Londen overgebracht. Op basis van de anti-terrorismewetgeving wordt hij daar voorlopig vastgehouden.

De man was volgens de zender Sky News voorheen niet bekend bij de veiligheidsdiensten. Wel was hij korte tijd betrokken bij een antiradicaliseringsproject van de overheid. Dat is een training waarvoor mensen worden voorgedragen door bijvoorbeeld docenten of maatschappelijk werk; deelname is op basis van vrijwilligheid.

Vermoord tijdens spreekuur

De verdachte werd vrijdag gearresteerd op de plaats van de aanslag, een kerk in Leigh-on-Sea in Essex waar Amess spreekuur hield voor de inwoners van zijn kiesdistrict. De politie zei eerder de aanval op Amess te beschouwen als een terreurdaad en "een verband" met islamitisch extremisme te zien.

Zaterdag heeft de politie op drie adressen in de regio Londen huiszoeking gedaan. Het is niet bekend of dat iets heeft opgeleverd. Wel is duidelijk dat de verdachte alleen handelde. De politie is niet op zoek naar medeplichtigen.

In Leigh-on-Sea is vanavond een wake gehouden voor David Amess. Eerder zaterdag brachten de Britse premier Johnson en Labourleider Starmer een bezoek aan de plek waar Amess werd aangevallen.

STER reclame