ANP

Goedemorgen! De herfstvakantie is begonnen in de regio's Noord en Midden en het is Roze Zaterdag in Leeuwarden.

Maar eerst het weer. Vandaag schijnt af en toe de zon, maar vooral in het westen en noorden komt ook veel bewolking voor. Het blijft overwegend droog en daarbij wordt het een graad of 13. De komende dagen wordt het een stuk zachter met in de nieuwe week lokaal 19 of 20 graden. Wel neemt dan de kans op neerslag geleidelijk toe.

weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is herfstvakantie in de regio's Noord en Midden. Veel mensen zullen op vakantie gaan, nu de coronamaatregelen in landen rond de Middellandse Zee onlangs zijn versoepeld en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Luchthavens houden rekening met drukte.
  • Leeuwarden is het toneel van de Roze Zaterdag, ofwel de City of Love, zoals de stad zichzelf noemt. Vorig jaar ging Roze Zaterdag niet door vanwege corona en dit jaar is het evenement verschoven van het voorjaar naar het najaar. Tot middernacht zijn er allerlei optredens. Rond het middaguur vaart een Pride Parade door de grachten.
  • De Amerikaanse ruimtesonde Lucy moet beginnen aan een reis richting asteroïden bij Jupiter. De reis staat vooralsnog gepland voor 11.36 uur Nederlandse tijd.
  • En er is voetbal: na de interlandperiode wordt de Eredivisie hervat met de negende speelronde. Feyenoord opent het programma om 16.30 uur met een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Ajax speelt om 18.45 uur uit tegen sc Heerenveen en PSV ontvangt om 21.00 uur PEC Zwolle.

Wat heb je gemist?

De Britse autoriteiten zien de aanslag op het Lagerhuislid David Amess als een terreurdaad. De Londense politie, die het onderzoek naar de moord heeft overgenomen, zegt dat bij het vooronderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen "dat verband houdt met islamistisch extremisme".

Amess werd gisteren doodgestoken bij een bijeenkomst met inwoners van zijn kiesdistrict, ten oosten van Londen. Kort daarna werd een man van 25 aangehouden. Het gaat volgens Britse media om een Brit van Somalische afkomst. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De man zit vast op verdenking van moord.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Islamitische Staat eist de verantwoordelijkheid van de aanslag in Kandahar op: terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een moskee in de Afghaanse stad Kandahar. Daarbij vielen gisteren zeker 37 doden en tientallen gewonden.
  • Auto slaat over de kop bij Berg en Terblijt, de bestuurder is overleden: Bij Berg en Terblijt in Zuid-Limburg is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeluk. De auto van het slachtoffer raakte tussen het Zuid-Limburgse dorp en Geulhem van de weg en belandde op een talud. Op foto's is te zien dat de wagen over de kop is geslagen.

En dan nog even dit:

In Californië heeft een medewerker van de reptielenopvang meer dan 90 ratelslangen gevangen die zich onder een woning hadden genesteld. De vondst is uitzonderlijk: in zijn ruim 30-jarige carrière had de directeur van de Sonoma County Reptile Rescue nog nooit zoveel slangen bij een huis gezien.

Al Wolf werd begin oktober ingeschakeld door de bewoners, die al vermoedden dat er slangen onder hun huis zaten. Toen hij eenmaal ging kijken, was hij vier uur bezig om alle slangen te vangen, zegt Wolf tegen Amerikaanse media. Aanvankelijk vond hij 22 volwassen en 59 jonge ratelslangen. Daar zijn er de afgelopen weken nog 11 bij gekomen, waarmee het totaal op 92 komt. De soort is giftig.

Fijne zaterdag!

STER reclame