Taylor Fritz juicht naar zijn overwinning op Alexander Zverev
NOS SportAangepast

Unicum in Indian Wells na uitschakeling Zverev en Tsitsipas

Het prestigieuze tennistoernooi in Indian Wells heeft een opvallende primeur gekregen. Het is voor het eerst dat er in de halve finales van een masterstoernooi geen enkele speler uit de top-25 van de wereldranglijst staat.

Dat bevestigt het beeld dat er in het mondiale mannentennis een transitie gaande is. Novak Djokovic, Rafael Nadal en met name Roger Federer zitten in de herfst van hun loopbaan en ontbreken steeds vaker op de grote toernooien, ook in Indian Wells.

De opvolging heeft vooralsnog moeite om die leegte op te vullen. Daniil Medvedev (US Open-kampioen), Stefanos Tsitsipas (Roland Garros-finalist) en Alexander Zverev (olympisch kampioen) laten weliswaar zien klaar te zijn voor een machtsovername, maar doen dit nog niet op structurele basis.

In Indian Wells verloor Medvedev in de achtste finales, terwijl Tsitsipas en Zverev vrijdag in de kwartfinales onderuitgingen.

De als tweede geplaatste Tsitsipas verloor van de Georgiër Nikoloz Basilasjvili (4-6, 6-2, 4-6). Tsitsipas werd in de eerste set direct op love gebroken, kon de schade niet herstellen en moest zich net als in de vorige twee rondes na setverlies terugknokken.

Dit keer liep het niet goed af voor de Griek, die de afgelopen dagen met verkoudheid kampt. Basilasjvili, de nummer 36 van de wereld, verspeelde in de derde set een vroege break voorsprong, maar sloeg bij 3-3 nogmaals toe en hield stand.

Stefanos Tsitsipas in actie tegen Nikoloz Basilasjvili in Indian Wells

Zverev leed een zure nederlaag tegen de Amerikaan Taylor Fritz: 6-4, 3-6, 6-7 (3). Zverev, die drie van de vier duels met Fritz gewonnen had, nam in de derde set een ruime voorsprong. Hij liet echter op 5-2 en 5-3 (onder meer door een dubbele fout) een matchpoint onbenut.

Voor de Nederlander Botic van de Zandschulp viel het doek in de eerste ronde, nadat hij twee partijen in de kwalificaties had gewonnen.

De Brit Cameron Norrie is nu van de vier halvefinalisten het hoogst genoteerd (26ste). Hij speelt tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov. De andere halve finale gaat tussen Fritz en Basilasjvili.

De finale bij de vrouwen gaat tussen oudgediende Viktoria Azarenka uit Wit-Rusland en de dit seizoen doorgebroken Paula Badosa uit Spanje.

Badosa, inmiddels opgeklommen naar de top-30 van de wereld, won met 6-3, 6-3 van de Tunesische Ons Jabeur en Azarenka klopte Jelena Ostapenko: 3-6, 6-3, 7-5.

Het is voor de 23-jarige Badosa de tweede WTA-finale uit haar loopbaan. Ze greep eerder jaar in Belgrado haar eerste titel.

Voor de 32-jarige Azarenka wordt het haar 41ste finale (21 titels). Ze is de mondiale nummer 27.

Paula Badosa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl