Een evacuatievlucht eind september AFP

Een groep van zo'n honderd voetballers, onder wie een groep vrouwelijke spelers, is geëvacueerd uit Afghanistan. Voetbalbond FIFA, die voor de reddingsoperatie samenwerkte met de Qatarese autoriteiten, meldt dat de groep gisteravond landde in Doha.

Volgens de wereldvoetbalbond gingen er "ingewikkelde onderhandelingen" vooraf aan de evacuatie. FIFA bedankt in een verklaring het doorzettingsvermogen van de Qatarese autoriteiten en zegt zich te blijven inspannen voor evacuatie van andere sporters uit Afghanistan.

Met name de groep vrouwelijke voetballers loopt een groot gevaar in Afghanistan, sinds de Taliban de macht heeft gegrepen. Het is voor vrouwen verboden om te sporten, omdat het onzedelijk zou zijn.

De Qatarese onderminister van Buitenlandse Zaken heeft beelden gedeeld van de aankomst van de evacués.

Sinds de machtsovername van Afghanistan door de Taliban is het bijzonder ingewikkeld om het land te verlaten. De FIFA zegt sinds augustus bezig te zijn met de evacuatie van voetballers.

Eerder bracht het Internationaal Olympisch Comité al zo'n honderd olympiërs en paralympiërs in veiligheid in het buitenland. Ook een deel van het Afghaanse vrouwenelftal is eerder al in veiligheid gebracht: zij verblijven in Portugal en hebben daar asiel gekregen.

Dinsdag lukte het een groep van zeker acht tolken en andere mensen die ooit voor Nederland werkten per vliegtuig het land te verlaten. Dat was voor het eerst sinds de laatste Amerikaanse troepen zijn vertrokken uit Kabul. Gisteren werd bekend dat een tolk die voor Nederlanders heeft gewerkt is vermoord in Kabul.

STER reclame