De studenten met hun hoogbejaarde huisbaas
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Studenten wonen op landgoed in Wageningen dankzij bejaarde eigenaar

Een aantal studenten uit Wageningen woont op een landgoed midden in de bossen. Zij kregen de kans om bij de inmiddels overleden eigenaar Robert Best te wonen, die met het geld van de huur het landgoed opknapte en de gezelligheid van de studenten gebruikte om te vechten tegen eenzaamheid.

Dat is allemaal vastgelegd in de documentaire De Burlenburgh, ik was vrij, waarvoor de studenten en Best vier jaar lang zijn gevolgd. De 91-jarige Best overleed in 2019. Na zijn overlijden is het landgoed overgegaan in een stichting, waardoor de villa beschikbaar bleef voor studenten. De villa wordt nog altijd bewoond door studenten.

Villa Sanoer, zoals het huis bekendstaat, werd in de jaren 50 van de vorige eeuw de uitvalsbasis voor Best, toen het nog een pension was. Als expert in de tropische landbouw reisde hij vanuit Wageningen de hele wereld over.

Hij werd gegrepen door de geschiedenis van het huis en de tuin die in de Tweede Wereldoorlog een flinke opdoffer hadden gekregen. Volgens student Jorn Sietsma kocht Best de villa in 1980. "Het werd zijn levensdoel om dit huis te renoveren en de tuin zo aan te leggen, zoals de architect het oorspronkelijk had bedoeld", vertelt hij aan Omroep Gelderland. "Door kamers te verhuren aan studenten konden die kosten worden betaald."

Huurder, huisgenoot én mantelzorger

Het samenwonen met een bejaarde man was volgens Sietsma in het begin wel even wennen, maar al snel werd het voor de studenten de normaalste zaak van de wereld. "In principe was het ook gewoon een huisgenoot, hij was dan wat slechter ter been." In de documentaire is te zien hoe de studenten boodschappen halen voor Robert en wel eens voor hem koken.

Het landgoed waar de studenten met Best woonden

Zo werden de studenten niet alleen huurders, maar kregen ze ook steeds meer de rol van mantelzorger op hun schouders. "Het was een hele trotse man en de jongens moesten gaan zoeken naar: 'Hoe gaan we hiermee om? Hoe ver wil en kun je gaan?' Dat is een zoektocht, en die hebben wij gevolgd. Dat maakt het heel interessant", zegt documentairemaker Britt van Mechelen.

Mooiste huis van hun leven

Sietsma is blij dat hij de kans heeft gekregen om hier op kamers te gaan. "Ik ken geen andere studenten in Nederland die ook op een landgoed wonen. Ik zeg altijd tegen mensen dat we er alleen maar op achteruitgaan als we zo meteen klaar zijn met studeren."

Advertentie via Ster.nl