NOS NieuwsAangepast

Na de kip komt de code

De kip die geslacht wordt in het RTL5-programma Echte Meisjes In De Jungle was voor de Dierenbescherming de druppel. De organisatie heeft naar aanleiding daarvan een code opgesteld over het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma's.

In de code staat dat de omroep goed voor dieren moet zorgen en respectvol met ze om moet gaan. Ze mogen dus niet gestresst raken of mishandeld of gedood worden. Als er opnames van het dier worden gemaakt, moet dat in zijn eigen omgeving gebeuren. Alleen als het dier 'geschikt' is, mag het naar de studio gehaald worden. Volgens Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, "gaat het verder dan alleen maar lief zijn voor de dieren. Programmamakers moeten van tevoren goed bedenken met welk doel en in welke context ze een dier gaan gebruiken."

Aan alle omroepen is gevraagd om de code te ondertekenen. De Dierenbescherming wil met de code het dierenleed in programma's voorkomen, net zoals in de uitzendingen van Total Blackout (Veronica), Mijn Vader Is De Beste (TROS), MaDiWoDoVrijdagshow (VARA), How To Stay Alive (BNN) en Secret Story (Net5). Uiteindelijk hoopt de organisatie dat geen enkel dier meer ingezet wordt voor vermaak.

Hiernaast vind je een aantal tv-programma's waarin dieren worden gebruikt.

Door: Michelle

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl