Lale Gül
NOS Nieuws

Jeugddetentie voor bedreiger van schrijver Lale Gül

Een man van 19 is veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie vanwege het bedreigen van schrijver Lale Gül en voor het dreigen met een terroristisch misdrijf. Van die twaalf maanden zijn er vijf voorwaardelijk.

De rechtbank spreekt over "zeer ernstige bedreigingen gericht tegen een schrijfster, een vertolker van het vrije woord pur sang".

Oguz Ö. zit al meer dan een half jaar vast, en zal daarom de cel kunnen verlaten. Hij staat dan wel onder toezicht van de reclassering en zal zich direct moeten melden voor een behandeling vanwege persoonlijkheidsstoornissen.

Terrorisme

De uitspraak is grotendeels in lijn met de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank ging alleen niet mee met de eis voor een locatieverbod voor Amsterdam. Er geldt wel een contactverbod met Gül. Ook wordt het Ö. verboden om gebruik te maken van sociale media.

Ö. dreigde online tevens met het plegen van terroristische misdrijven. "Ik hoor bij ISIS hé sukkel" en "ik ga Nederlanders onthoofden", schreef hij bijvoorbeeld. De rechtbank zegt daarover dat hij "geen enkel moment heeft stilgestaan bij de impact die zijn woorden kunnen hebben".

De rechtbank gaat mee in het advies van het OM om Ö. volgens het jeugdstrafrecht te berechten: er zouden genoeg mogelijkheden zijn tot "pedagogische beïnvloeding" van Ö. Hij lijdt aan gedrags- en persoonlijkheidsstoornissen en heeft een enorme ontwikkelingsachterstand.

Gül zei eerder honderden keren te zijn bedreigd op sociale media vanwege haar boek Ik ga leven. Daarin uit ze kritiek op haar conservatief-islamitische opvoeding als Nederlandse van Turkse afkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl