AFP

Goedemorgen! In Amsterdam gaat het Amsterdam Dance Event van start en het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap brengt een nieuwe vertaling van de Bijbel uit.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Maar eerst het weer. Er trekken veel wolkenvelden over en op een enkele plek valt er een buitje. De temperatuur ligt tussen 13 en 14 graden. De wind is meest matig uit het noordwesten.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • D66 pleit vanmiddag in de Tweede Kamer voor een onafhankelijk onderzoek naar misbruik in de danssport. Naar verwachting krijgt de motie brede steun als de Kamer praat over grensoverschrijdend gedrag in zowel het turnen als de dans, naar aanleiding van het rapport Ongelijke Leggers over misstanden in de turnsport.
  • In de hoofdstad gaat het Amsterdam Dance Event van start, het grootste dance-muziekfestival ter wereld. Vijf dagen lang zijn er live optredens van top-DJ's te zien en er zijn ook tentoonstellingen en films.
  • Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap brengt een nieuwe vertaling van de Bijbel uit. In deze vertaling zijn 12.000 taalkundige wijzigingen doorgevoerd, nadat om feedback was gevraagd aan lezers, om de vertaling uit 2004 te verbeteren.
  • Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin van miljardair Jeff Bezos gaat opnieuw de ruimte in. Aan boord is onder anderen de 90-jarige William Shatner, die in de eerste Star Trek-serie kapitein Kirk speelde. De Canadees is hiermee de oudste persoon ooit in de ruimte.

Wat heb je gemist?

Een groep advocaten van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire heeft een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer. In de brief, die gisteravond kort voor het Kamerdebat over de toeslagenaffaire werd verstuurd, schrijven 220 advocaten dat ze niet in staat zijn hun werk goed te doen, omdat ze tegen "talloze problemen en hindernissen" aanlopen.

Daardoor komt de bijstand onder druk te staan. Zo moeten ze vaak lang wachten voordat ze het dossier van hun cliënten ontvangen, wat dan vaak onvolledig of deels gecensureerd blijkt.

De advocaten pleiten in de brandbrief daarom voor een vast aanspreekpunt bij de Belastingdienst om sneller geholpen te worden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • In Guatemala hebben betogers gepoogd een standbeeld van Columbus van zijn sokkel te trekken. Ze vinden dat er te weinig aandacht is voor de keerzijde van de komst van de Europeanen naar Midden-Amerika. Inheemse bewoners werden tot slaaf gemaakt, uitgebuit of stierven aan de ziekten die de Europeanen met zich meebrachten.
  • Vier op de tien bedrijven met twee of meer medewerkers heeft in de afgelopen anderhalf jaar minstens één periode coronasteun ontvangen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers over de vijf steunpakketten die tussen maart 2020 en juni 2021 beschikbaar werden gesteld.
  • Denemarken is na Duitsland en gastland Qatar zeker van deelname aan het WK van 2022. De Denen boekten tegen Oostenrijk de achtste overwinning op rij en hebben in hun kwalificatiepoule nu een doelsaldo van 27 voor en nul tegen.

En dan nog even dit:

En George Baker viert vanaf vandaag met een speciale tour dat hij 50 jaar op het podium staat. Baker, wiens echte naam Hans Bouwens is, schreef 600 songs, waaronder grote hits als Little Green Bag en Paloma Blanca. Hij verkocht 25 miljoen platen en toerde 20 keer de wereld rond.

Eigenlijk vierde Bouwens in 2019 al zijn 50-jarige artiestenjubileum, tevens het jaar waarin hij 75 werd. In december hield hij nog een groot jubileumconcert, maar drie maanden later ging Nederland op slot.

Afgelopen maart vertelde Bouwens aan Omroep West dat hij tijdens de lockdown zo'n twintig nieuwe nummers had opgenomen. Het ging om covers van klassiekers uit de jaren vijftig van artiesten als Johny Cash, Hank Williams en Waylon Jennings.

Bouwens liep naar eigen zeggen al jaren rond met het idee om die liedjes eens op te nemen, maar het kwam er nooit van. "Maar nu had ik daar wel effe mooi de tijd voor."

Fijne woensdag!

STER reclame