EPA
NOS Nieuws

Betogers in Guatemala pogen Columbus-standbeeld omver te trekken

In Guatemala hebben betogers gepoogd een standbeeld van Columbus van zijn sokkel te trekken. Ze trokken met een touw aan het 9 meter hoge beeld dat in 1896 vanuit Spanje naar Guatemala was gebracht, maar kregen het niet omver.

Op sociale media circuleren beelden van het moment:

Het protest in Guatemala-Stad viel samen met de herdenking van het moment toen Columbus voor het eerst land zag bij zijn zoektocht naar een alternatieve route naar India en zo het Amerikaanse continent ontdekte. Volgens de overlevering gebeurde dat op 12 oktober 1492.

De betogers vinden dat er bij de jaarlijkse herdenking van dat moment te weinig aandacht is voor de keerzijde van de komst van de Europeanen naar onder meer Midden-Amerika. Inheemse bewoners werden tot slaaf gemaakt, uitgebuit of stierven aan de ziekten die de kolonisatoren met zich meebrachten.

De demonstranten trokken ook het hoofd af van een standbeeld van voormalig president Jose Maria Reina Barrios, die het land leidde van 1892 tot 1898.

Ook besmeurden ze dat beeld met rode verf:

Een van de organisatoren van de betoging, Daniel Pascual, zei tegen persbureau Reuters dat Columbus en de "onderdrukkende leiders" die na hem volgden "indringers en een voortzetting van de invasie" waren. Tegenover lokale media distantieerde hij zich wel van de acties bij de standbeelden, die volgens hem niet gepland waren.

Guatemala-Stad sprak na het protest van vandalisme tegen historisch erfgoed. De politie zoekt via het bestuderen van camerabeelden naar de daders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl