Arnaud Démare heeft de 115de editie van Parijs-Tours, de laatste grote klassieker van dit wielerjaar, op zijn naam geschreven.

Démare wacht tot laatste meters van Parijs-Tours om seizoen kleur te geven Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De kopman van Groupama-fdj liet zich in de slotfase meevoeren door Jasper Stuyven - net als Démare winnaar van Milaan-Sanremo - in de achtervolging op koplopers Franck Bonnamour en Stan Dewulf.

In de laatste meters op de Avenue de Graumont kwamen de twee pas bij de koplopers. Even leek Démare, zoals zo vaak dit seizoen, niet over de macht te beschikken om te winnen. Uiteindelijk hield hij net genoeg over om Bonnamour en Stuyven voor te blijven.

Danny van Poppel won de sprint van de achtervolgers en werd vijfde.

Leemreize in de aanval

Sinds enkele jaren kent de 212 kilometer lange koers van Chartres naar Tours in de finale een flink aantal klimmetjes en een aantal onverharde wegen en die maken de race boeiender.

De pas 20-jarige Gijs Leemreize probeerde die finale voor te zijn. Het talent van Jumbo-Visma, die vorige week indruk maakte door met een lange solo naar de eindzege in de Ronde van de Isard te snellen, reed met de Belg Rune Herregodts en de Franse veteraan Julien Duval na acht kilometer al weg en werd 120 kilometer later pas weer ingerekend.

Daarmee begon de finale, want mede door de stevige wind viel het peloton in stukken. Op de stoffige gravelpaden tussen de wijnranken regende het lekke banden. Jos van Emden en Niki Terpstra lieten zich zien, maar het waren Bonnamour, Dewulf en Frison die de benen namen.

Ondanks dat ze nooit meer dan 40 tellen voorsprong kregen en Frison wegviel met een lekke band, leek die vlucht het te gaan halen. Met nog 500 meter voor de boeg sloten Démare en Jasper Stuyven echter alsnog aan en op de streep zegevierde de rassprinter.

Fijne afsluiter

Voor de 30-jarige Démare, die in 2016 al tweede werd in Parijs-Tours, is het een welkome afsluiting van een teleurstellend seizoen. Vorig jaar won de Fransman 14 koersen, waaronder grote vissen als Milaan-Turijn en vier ritten en de puntentrui in de Giro d'Italia.

Dit jaar bleef de teller steken op 9 zeges in kleinere wedstrijden. Hij is de eerste Franse winnaar sinds Frédéric Guesdon in 2006.

Van Poppel won de sprint van de achtervolgende groep, met daarin ook Van Emden. Niki Terpstra, die nog niet zeker is van zijn toekomst in het peloton, werd 51ste.

Volgend seizoen krijgt Démare bij Groupama-fdj gezelschap van de 24-jarige Nederlander Bram Welten.

Welten viert eerste profzege

De neef van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel (en dus ook van Danny en Boy van Poppel) gaf zijn ploeg Arkéa-Samsic zaterdag een prachtig afscheidscadeau met zijn eerste profzege.

Welten was in de Ronde van de Vendée de beste in de sprint van een select gezelschap, nadat een solo van de Zwitser Alexandre Balmer in de laatste meters teniet werd gedaan.

STER reclame