Max Verstappen in actie in Turkije AFP

Zijn eerste rondjes in de witte Red Bull-bolide hebben Max Verstappen de tweede tijd opgeleverd bij de eerste vrije training en de vijfde tijd in de tweede vrije training voor de Grote Prijs van Turkije.

Met de nieuwe kleuren op de auto, een eerbetoon aan motorleverancier Honda die na dit seizoen stopt, moest Verstappen in de eerste sessie uiteindelijk vier tienden toegeven op de Brit Lewis Hamilton.

Enkele uren later waren de verschillen wat groter en kwam Verstappen tot een vijfde tijd, op zes tienden van Hamilton, die wederom de snelste was. Er lijkt nog flink wat werk aan de winkel voor de renstal van Verstappen, want ook zijn ploeggenoot Sergio Pérez (tiende en vierde) maakte geen verpletterende indruk.

"We wilden graag iets terugdoen voor Honda en hopen dat we in deze kleuren de race op onze naam schrijven", zei Red Bull-teambaas Christian Horner over de nieuwe kleurstelling.

"We verheugden ons enorm op Suzuka, maar de pandemie zette er een streep door. Het wit maken van de auto kan natuurlijk niet tippen aan een thuisrace voor de fans, maar we hopen dat ze het gebaar waarderen."

Gridstraf

Hamilton weet al dat hij zondag plekken moet inleveren in de startopstelling. De Brit heeft zijn verbrandingsmotor laten vervangen, wat hem een gridstraf van tien plekken oplevert. Ferrari-coureur Carlos Sainz heeft een compleet nieuwe motor en start zondag helemaal achteraan.

Wanneer zondag bij de 16de van in totaal 22 races de lichten uitgaan, wordt er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de bloedstollende titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton. De Brit heeft op dit moment twee punten voorsprong op de Nederlander.

"Natuurlijk, Lewis heeft een straf zondag, maar we moeten ons focussen op onszelf. Vandaag was niet onze beste dag", zei Verstappen.

De strijd ontgaat ook de andere coureurs uiteraard niet. Zo geeft Alpine-coureur Fernando Alonso hoog op over Verstappen. "Ik ben onder de indruk van zijn prestaties. Hij gaat heel goed met de druk om. Het gevecht met Hamilton lijkt geen 'big deal' voor hem en hij bekijkt het van race tot race. Dat is denk ik de goede benadering."

Ook Sebastian Vettel (Aston Martin), samen met Alonso goed voor zes wereldtitels, kijkt met bewondering naar de titelstrijd. "Max is jong, hij heeft tijd genoeg, is ervaren en hoeft niets meer te bewijzen."

"Hij oogt heel rustig en kalm, maar laten we zien hoe het loopt in de resterende races. Ik denk niet dat je in een titelstrijd voortdurend je hoofd koel kunt houden, maar misschien werkt het bij hem anders dan bij mij."

Uitslag tweede vrije training

STER reclame