De USS Connecticut
NOS Nieuws

Aanvaring Amerikaanse kernonderzeeër in Zuid-Chinese Zee

Een Amerikaanse kernonderzeeër is in de Zuid-Chinese Zee op een onbekend object gevaren, meldt de Amerikaanse marine. De onderzeeër raakte beschadigd, maar kon wel verder varen. De kernreactor die de onderzeeër van energie voorziet, is onbeschadigd gebleven, zegt de marine in een verklaring.

Zeker tien bemanningsleden zouden gewond zijn geraakt door de botsing. Ze zijn niet in levensgevaar, de meesten hebben alleen snijwonden en blauwe plekken opgelopen.

De aanvaring komt op een moment dat de spanningen in de regio oplopen. China stuurde de afgelopen tijd tientallen straaljagers en bommenwerpers naar het luchtruim in de buurt van Taiwan. Dat wordt door Taiwan als intimiderend ervaren.

Spanning loopt op

Het is onduidelijk hoe de botsing heeft kunnen gebeuren. De onderzeeër was in de Zuid-Chinese Zee voor een routineoperatie, zeggen anonieme bronnen tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Het ongeluk gebeurde vijf dagen geleden in internationale wateren en is nu pas bekendgemaakt om de missie niet in gevaar te brengen. De USS Connecticut is naar een basis op Guam gevaren waar verder wordt onderzocht welke schade is opgelopen.

Hoewel onduidelijk is waar de onderzeeër tegenaan gevaren is, was het volgens een marinewoordvoerder geen andere onderzeeër. Er wordt uitgegaan van een gezonken schip, een overboord geslagen container of een andere object dat niet in kaart is gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl