Matthew Walls veroverde afgelopen zomer in Tokio een gouden medaille op de baan, maar ook op de weg kan hij goed uit de voeten. De Britse renner van Bora-Hansgrohe verraste in de 105de editie van Gran Piemonte de erkende sprinters en boekte zijn tweede profzege van het jaar.

Walls, olympisch kampioen op het omnium, bleef erkend topsprinter Giacomo Nizzolo net voor. Olav Kooij sprintte met een bebloede arm naar de derde plaats.

In de Italiaanse koers tussen Rocca Canavese naar Borgosesia werden vier vroege vluchters op 25 kilometer van de meet gegrepen, waarna de ploegen van de sprinters de regie overnamen op het relatief vlakke parcours.

Snelle Italianen als Matteo Trentin, Elia Viviani en Sonny Colbrelli - die zijn eerste koers reed sinds zijn zege in Parijs-Roubaix - aasden op de zege in hun thuisland, twee dagen voor de Ronde van Lombardije.

Kooij knap derde na val

Jumbo-Visma mikte op Kooij, die met nog 20 kilometer te gaan onderuitging. Zijn ploegmaten bracht de 19-jarige sprinter echter op tijd weer terug.

Kooij liet zich knap voorin zien, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een ereplaats.

"Het was heel hectisch richting de finish. Er waren een paar crashes. Mijn ervaring op de baan helpt me wel om overeind te blijven in de chaos", reageerde Walls na zijn tweede profzege op de weg uit zijn loopbaan.

De 23-jarige Brit won in augustus ook al een rit in de Ronde van Noorwegen.

STER reclame