Agenten die het provinciehuis bewaakten werden belaagd met stro ANP

Tegen vier boeren uit Groningen en Drenthe die betrokken waren bij het uit de hand gelopen boerenprotest in oktober 2019 in Groningen zijn cel- en werkstraffen tot 150 uur geëist. De demonstratie tegen het stikstofbeleid liep flink uit de hand.

De boeren stonden vandaag terecht voor onder meer vernieling, opruiing en mishandeling van een politiepaard. Een vijfde verdachte hoort morgen zijn strafeis.

Het protest op 14 oktober liep uit op geweld. Het ging vooral mis bij het provinciehuis aan het Martinikerkhof. Met een tractor werd de voordeur opengebroken, wat zo'n 13.000 euro aan schade veroorzaakte.

Even verderop, op de Vismarkt, reed een tractor meerdere dranghekken omver, wat gevaar opleverde voor passerende fietsers. Ook werd een politiepaard geraakt door een tractor.

Bekijk hier beelden van het uit de hand gelopen protest:

Boeren forceren deur provinciehuis

Volgens de officier van justitie is het begrijpelijk dat de boeren zich in het nauw gedreven voelden door de voorgestelde stikstofmaatregelen van de overheid. "Maar er is geen begrip voor de vernielingen die door de oplopende emoties zijn aangericht."

Een 56-jarige man uit Noordhoorn hoorde met een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 150 uur vooralsnog de hoogste eis. Hij zou volgens het OM in november 2019 twee agenten hebben gegijzeld die op zijn erf onderzoek wilden doen naar een trekker die tijdens de boerenprotesten een politiepaard zou hebben aangereden. De stiefzoon van de boer zou de trekker hebben bestuurd.

Tegen een 32-jarige man uit Tynaarlo is 100 uur taakstraf geëist. Hij zat als bijrijder op de tractor die door de afzetting op de Vismarkt reed. Ook riep hij aanwezige demonstranten op het provinciehuis binnen te dringen.

Tegen een 50-jarige man uit Groningen, die ook opriep tot geweld, eist het OM 60 uur. Hetzelfde geldt voor een 41-jarige man uit Noordbroek, die wordt verdacht van het binnendringen van het provinciehuis met zijn tractor.

Het Openbaar Ministerie moet de strafeisen tegen één verdachte nog bekendmaken. Het gaat om een 30-jarige man uit Noordhoorn die een politiepaard zou hebben aangereden. De zaak wordt morgen vervolgd.

De uitspraak is op 28 oktober.

STER reclame