ANP
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Defensie neemt afscheid van laatste KDC-10 met speciale vlucht over Nederland

Nog één speciale afscheidsvlucht en dan is het in Nederland gedaan met het tanker- en transportvliegtuig KDC-10. Het ministerie van Defensie verkoopt de toestellen omdat het een samenwerkingsverband is aangegaan met zes andere landen, waarmee de nieuwe vloot van een ander type vliegtuigen wordt gedeeld.

De laatste KDC-10 vertrekt vandaag van Vliegbasis Eindhoven en vliegt over meerdere Nederlandse vliegvelden, zoals de militaire bases in Volkel, Leeuwarden en Den Helder. Ook vliegt het over het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. De vlucht duurt in totaal ongeveer twee uur.

Bij het vertrek van de KDC-10 kwamen er nog een aantal spotters om het vliegtuig uitzwaaien:

'Het vertrouwde beestje op Eindhoven'

De toestellen werden sinds 1995 regelmatig ingezet bij missies en vervoerden duizenden militairen naar conflictgebieden. Afgelopen augustus werd de KDC-10 nog gebruikt om Nederlanders en Afghanen te evacueren uit Kabul.

Defensie maakte eerder al een overzicht van de inzet van de KDC-10:

De laatste KDC-10 gaat eind deze maand naar de Verenigde Staten, waar het gebruikt gaat worden door Omega Air Inc. Dat bedrijf levert in de lucht brandstof aan militaire vliegtuigen, zodat ze langer kunnen blijven vliegen.

Defensie heeft al een vervanger gevonden: de Airbus A330 Multi Role Tanker Transport Capability. Samen met zes andere Europese NAVO-landen kocht Nederland negen toestellen. Vijf daarvan worden gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven, de rest op een vliegveld in Keulen, schrijft Omroep Brabant. Elk van de zes landen mag de vliegtuigen een vast aantal uur per jaar gebruiken. Het onderhoud verzorgen ze samen.

Advertentie via Ster.nl