Een Duitse agent bij een actie tegen de georganiseerde misdaad in februari dit jaar, in Berlijn AFP

De Duitse politie heeft vanochtend vroeg in drie deelstaten invallen gedaan bij een grootschalige actie tegen een internationaal witwasnetwerk. Het gaat om invallen in zo'n tachtig appartementen en kantoren in 25 plaatsen. Bij de actie, waarbij duizend agenten betrokken waren, zijn elf mensen aangehouden.

Een van de gearresteerden is een 39-jarige Syriër die banden zou hebben met terreurgroep Jahbat al-Nusra.

Volgens de politie van Düsseldorf hebben criminelen sinds 2016 meer dan 140 miljoen euro aan zwart geld naar Turkije en Syrië weggesluisd. Het geld zou verdiend zijn met drugshandel en deels gebruikt zijn om terroristen in Syrië te financieren, melden Duitse media.

Hawala-netwerk

Het geld zou vanuit Duitsland zijn overgemaakt via een zogenoemd hawala-netwerk. Dat is een vorm van ondergronds bankieren, waarbij geen vergunning nodig is en vertrouwen centraal staat. Er worden tal van tussenpersonen bij gebruikt.

De invallen vonden plaats in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Bremen. Agenten vielen de panden rond 04.00 uur binnen. De kans dat verdachten sliepen en niet op het laatste moment nog computers of telefoons konden vernietigen, was op dat tijdstip het grootst, zegt de Duitse politie.

Bij de invallen werden ook luxeauto's, goud, juwelen en dure horloges in beslag genomen.

STER reclame